Gepassioneerd, maar soms beetje over de schreef

De rode kaart voor Douglas zorgde voor een turbulent duel met AZ, dat met 2-1 won.

De stoppen sloegen door bij de Braziliaanse verdediger van FC Twente.

AZ–FC Twente werd gisteren gespeeld onder erbarmelijke omstandigheden. De regen kwam met bakken uit de hemel, de wind geselde de spelers en het was vier graden. Bij dit weer voelt Douglas, de Braziliaanse verdediger van FC Twente, zich doodongelukkig. Aan dit klimaat, het tegenovergestelde van de behaaglijke warmte van Saõ Paulo, zal hij nooit wennen. En als hij dan tegenover een stel Scandinaviërs komt te staan, die gewend zijn aan dit weer, kan het een loodzware wedstrijd voor hem worden.

Dat alles lag misschien mede ten grondslag aan het gedrag van Douglas. De Zuid-Amerikaan ging volledig door het lint toen hij van arbiter Ruud Bossen een rode kaart kreeg voor een slaande beweging naar AZ-speler Pontus Wernbloom, die misschien wat theatraal reageerde. De klap van Douglas was een reactie op een sliding van de Zweed. Na het zien van de rode kaart ontstak hij in woede, probeerde Bossen een kopstoot te geven en moest door twee man van het veld worden gesleurd. Onderweg gaf hij Wernbloom nog een duw.

Aanvoerder Peter Wisgerhof moest hem met beide armen vastklemmen om verdere escalatie te voorkomen. Ploeggenoot Wout Brama: „Douglas denkt op zo’n moment dat hem onrecht wordt aangedaan. Dat alles en iedereen tegen hem is. Ik weet dat dan bij Douglas de stoppen kunnen doorslaan. Toen we in de rust de kleedkamer binnenkwamen was hij tot bedaren gekomen en zat hij stilletjes op de bank, met zijn hoofd naar beneden.”

Ook in de thuiswedstrijd van Twente tegen AZ was Douglas van het veld gestuurd toen hij de doorgebroken Maarten Martens uit balans bracht. De landskampioen was tot dan toe oppermachtig, maar verloor vervolgens met 1-2. Voorzitter Joop Munsterman wilde het gedrag van Douglas niet veroordelen. „Douglas is Douglas”, zei hij. „We kennen hem, we gaan hier nog met hem over praten.” En trainer Michel Preud’Homme nam het zelfs voor zijn speler op. „Douglas is een gepassioneerde voetballer die af en toe een beetje over de schreef gaat. Op het veld geeft hij alles. Het is heel makkelijk om voetballers vanaf een afstand te veroordelen en te zeggen dat ze koelbloedig moeten blijven. Ze steken veel energie in hun werk en ik kan af en toe begrijpen dat ze zo reageren.”

De rode kaart voor Douglas luidde een paar turbulente momenten in. De mee gereisde fans van Twente reageerden hun frustratie over de uitsluiting af op Bossen met grievende spreekkoren. Dat leidde in de tweede helft tot het stilleggen van de wedstrijd. De regels schrijven in zo’n situatie voor dat dit gebeurt op verzoek van de thuisclub nadat de speaker een waarschuwing heeft laten horen. De trainers van beide elftallen waren echter razend over de tijdelijke onderbreking van ongeveer een kwartier. Munsterman toog naar het Twentevak en het was voorbij met de beledigende spreekkoren.

Het riekte naar marchanderen toen Bossen ook Nick Viergever van het strijdtoneel stuurde nadat de verdediger van de Alkmaarse club Luuk de Jong met een licht duwtje tegen de grond had gewerkt. Er stonden echter nog twee AZ-spelers omheen, dus van een doorgebroken speler in een kansrijke positie was geen sprake. Later in het duel voelde Twente zich bestolen omdat Bossen de ploeg tot twee keer toe geen strafschop gaf. In de laatste minuut verloor Twente de wedstrijd door een beheerst ingeschoten bal van invaller Erik Falkenburg. Het uitzinnige thuispubliek kreeg van de oud-Spartaan handkusjes als toegift.

Douglas is in de zomer van 2007 op basis van een dvd aangetrokken door Fred Rutten, de huidige trainer van PSV. Hij was toen negentien jaar en kwam bijna rechtstreeks van het straatleven in Saõ Paulo. Daar heeft hij ook met zijn vriendjes voetballen geleerd, zonder dat er een trainer aan te pas kwam. In de beginperiode bij Twente voelde hij zich eenzaam. God was toen een belangrijke steun.

In zijn tweede seizoen bij de club uit Enschede maakte hij deel uit van het basisteam. Snel werd duidelijk dat Twente een groot talent had ontdekt. Vorig jaar wekte hij ook de interesse van Bert van Marwijk. De bondscoach had een gesprek met Douglas en juichte het toe dat hij zich laat naturaliseren tot Nederlander. De verdediger voelde daar zelf ook wat voor. Niet alleen kan hij met een Nederlands paspoort uitkomen voor Oranje, ook is het voor hem dan mogelijk sneller de strenge toelatingseisen te omzeilen van bijvoorbeeld de Engelse Premier League. En voetballen bij een Europese topclub is toch nog steeds zijn grote droom.

Het gedrag van Douglas heeft geen invloed op de opvatting van Van Marwijk dat hij een versterking voor de defensie van het Nederlands elftal zou kunnen betekenen. Hij bezit een imponerende uitstraling, is sterk en groot, aldus de bondscoach, die zich voor het EK 2012 vooral zorgen maakt over zijn verdediging. En met corners kan Douglas ook in aanvallend opzicht nog wat voor Oranje betekenen. Maar na de WK-finale, waarin het team van Van Marwijk al dan niet terecht het imago van een schopploeg kreeg, lijkt het verstandig omzichtig om te gaan met een opgewonden standje als Douglas.