Geen integrale Ring

De integrale uitvoering van Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen door De Nationale Reisopera in het Wagnerjaar 2013 gaat niet door. „Tenzij er de komende weken een wonder gebeurt en er een mecenas opstaat, kunnen we de zangers niet langer aan het lijntje houden”, zegt intendant Guus Mostart.

De Reisopera begon vorig seizoen aan een eigen productie van Der Ring des Nibelungen. De eerste twee delen, Das Rheingold en Die Walküre, waren grote successen; de losse uitvoeringen van Siegfried en Götterdämmerung in 2011 en 2012 gaan gewoon door. Het oorspronkelijk plan was in 2013 twee cycli van de opera’s te brengen. Dat gaat niet door, omdat de gemeente Enschede en de provincie Overijssel – partners in de bekostiging van de Ring – de benodigde financiering niet kunnen garanderen. De cycli kosten 1,8 miljoen euro, waarvan de Reisopera zelf een derde betaalt. De optiecontracten met de zangers kunnen nu niet worden omgezet in definitieve contracten.

De cyclus in een later stadium doorzetten met andere zangers wordt „moeilijk”, aldus Mostart. „Mocht later duidelijk worden dat er toch voldoende budget is, zal ik er alles aandoen om de Ring te redden. Maar onze zangers zitten niet op ons te wachten, die kunnen zo elders hun agenda’s volplannen. En een Ring in korte tijd instuderen met nieuwe hoofdrolzangers is onmogelijk.”

De Nederlandse Opera – die als gezelschap subsidie ontvangt van het Rijk en niet van provincie of gemeente – zal tussen november 2012 en november 2013 wel nog in vier losse delen de Ring (regie Pierre Audi) hernemen, gevolgd door een cyclus in januari 2014. Zowel die losse edities als de cyclus gaan gewoon door.