Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Frankrijk stuurt hulp naar Libië - vliegtuig neergehaald bij Misrata

Een uitgebrand overheidsgebouw in Misurata toont het verval van het regime. Foto AFP / SALEHEDDINE

Frankrijk is een “grote humanitaire missie” begonnen ten behoeve van Libiërs in “bevrijde gebieden”. Het land stuurt vandaag twee vliegtuigen met medische hulp naar het anti-regimebolwerk Benghazi. In de toestellen zullen zich onder meer artsen, verplegers, medicijnen en medische instrumenten bevinden.

Dat zei premier François Fillon vandaag in Geneve bij een bijeenkomst met ministers van Buitenlandse Zaken. Onder meer Hillary Clinton en EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton waren daarbij aanwezig. Fillon zei dat het sturen van de vliegtuigen “het begin vormt van een enorme operatie van medische hulp voor de bevolking van bevrijde gebieden”.

Ondertussen wordt er in Misrata nog steeds gevochten tussen demonstranten en Gaddafi’s milities. Gisteren leek de stad, tweehonderd kilometer ten oosten van Tripoli, uit handen van de Libische leider te zijn gevallen. Bij de gevechten is vanochtend een legervliegtuig neergeschoten, meldt Reuters.

Demonstranten hebben de bemanning van het vliegtuig gevangen genomen. De gevechten vinden plaats bij de legerbasis in Misrata. Gaddafi´s strijdkracht heeft slechts een deel daarvan in handen, de demonstranten zouden het grootste deel onder controle hebben. Daarin zouden zich onder meer munitiedepots bevinden.

Update: Nrc.nl is een liveblog over Libië begonnen.