Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Espresso met Kim Jong-il

Bouquet Een portable espressomachine Noord-Korea invoeren is geen sinecure. Pas als de servings van Illy in mijn koffer worden gevonden, gaat de handschoen uit en mag ik mijn broek weer aantrekken. Het is algemeen bekend: Kim Jong-il houdt van de goede dingen in het leven. Cognac, kreeft, kaviaar en Illy-espresso. Hij geeft me een ferme

Bouquet

Een portable espressomachine Noord-Korea invoeren is geen sinecure. Pas als de servings van Illy in mijn koffer worden gevonden, gaat de handschoen uit en mag ik mijn broek weer aantrekken. Het is algemeen bekend: Kim Jong-il houdt van de goede dingen in het leven. Cognac, kreeft, kaviaar en Illy-espresso. Hij geeft me een ferme handdruk, en even later drinken we een espresso. Het is een grappig gezicht. ‘De grootste man die ooit heeft geleefd’ (een van zijn 1.200 officiële bijnamen) met een pietepeuterig kopje in zijn hand. Ik mag overigens Kim zeggen. Dus zeg ik: ‘Kim, klopt het dat je Zuid-Korea en Amerika wilt aanvallen?’ De leider van Noord-Korea glimlacht en zegt dan: ‘Un caffè perfetto.’ Hij begint de geuren en smaken te bezingen. Als ik zijn Italiaans goed heb begrepen, proeft ‘Hij die verscheen uit het licht van zon en maan’ het volgende bouquet: chocolade, brood, amandel en het kruit van een middelzware bom. Ik besluit nog een kopje voor Kim te zetten.

Als ‘De man met de mooiste zonnebril en het beste kapsel onder de blauwe hemel’ zijn tweede espresso heeft opgedronken, begint hij te foeteren op Zuid-Korea. Gewoon in het Nederlands, een taal die ‘Het wonder van het universum’ ook machtig is: ‘Ze verspreiden pamfletten via ballonnen en willen ons doen geloven dat de bevolking van Tunesië, Egypte en Libië in opstand is gekomen tegen hun leider. Maar ik heb Gaddafi vanmorgen nog gesproken. Hij vertelde mij dat er niets aan de hand is! Een paar schermutselingen, meer niet! Zijn zoon is bezig om Beyoncé te boeken voor een optreden op het Groene Plein. Het zijn allemaal leugens!’ Een derde espresso slaat Kim af. Slecht voor zijn hart.