‘Debat lijsttrekkers voegt niks toe’

D66-fractieleider Alexander Pechtold beschuldigde de PVV vanavond tijdens het verkiezingsdebat van het creëren van massahysterie op het gebied van immigratie. Pechtold: “van massa-immigratie is al jaren geen sprake. Dat is massahysterie van de PVV.”

‘D66 negeert massa-immigratie’
Pechtold reageerde met zijn beschuldiging op een opmerking van PVV-lijstrekker Machiel De Graaf dat het huidige kabinet sociaal is en dat de regering de massa-immigratie vermindert. De Graaf kwam vijf minuten later sterk terug door D66 ervan te beschuldigen het probleem van massa-immigratie te negeren.

Volgens chef van de politieke redactie van NRC, Herman Staal, heeft Geert Wilders in De Graaf een lijsttrekker gevonden die het PVV-geluid goed overbrengt. “Het gaat hem verrassend goed af, hij heeft de lachers op zijn hand en hij bleef tijdens het debat goed overeind.”

Deelnemers gegroeid in debat
Ook PvdA-fractieleider Job Cohen is in zijn rol gegroeid, vindt Staal. Al had hij wel weer een stottermoment met “een en al gehakkel” in debat met De Graaf.

Cohen zei het kabinet asociaal te vinden en gaf als voorbeelden onder andere dat het kabinet de villabelasting verlaagt en bezuinigt op het passend onderwijs. De Graaf antwoordde daarop dat dit kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt in deze tijden. Volgens hem moet achttien miljard euro bezuinigd worden, omdat oud-minister Wouter Bos (PvdA) er ‘een rommeltje’ van heeft gemaakt.

Loek Hermans van de VVD deed het ook beter dan twee weken geleden, vond Staal, en het optreden van CDA-lijsttrekker Eelco Brinkman was bij tijd en wijlen “warrig” ondanks een sterk punt bij het verdedigen van het handhaven van de hypotheekaftrek. Hij stelde dat “zestigduizend werkloze bouwvakkers geen baat hebben bij het afschaffen bij de hyptheekaftrekrente.”

‘Debat voegt niets toe’
Volgens Staal lag de focus bij de oppositie in het debat op het argument dat de huidige coalitie te rigoreus bezuinigt op de de sociale voorzieningen. Staal benadrukt wel dat dit debat niet veel meer toevoegt aan het debat dat al op 14 februari gevoerd werd. “Het was vooral weer een debat voor of tegen de coalitie, waarbij het woord provincie nergens viel.”