Auteur 'Keukenmeidenroman' aangeklaagd

Waar vroeger personages nog op zoek waren naar een auteur, klagen ze tegenwoordig hun auteur aan. Na recentelijk Asne Seierstad overkwam dat nu bestsellerauteur Kathryn Stockett naar aanleiding van haar Een keukenmeidenroman.

Het lijkt nog het meest op de klacht van de Kaboelse boekhandelaar, die vond dat Asne Seierstad in De boekhandelaar van Kaboel wel erg vrijelijk met zijn levensverhaal was omgesprongen. Het is een nieuwe trend bij succesvolle boeken: ze baseren zich op de werkelijkheid, maar vervolgens slaat die werkelijkheid terug. Vroeger waren er rechtszaken over plagiaat (J.K. Rowling en Dan Brown maakten het mee) tegenwoordig klagen ‘personages’ hun auteur aan. Baseerden auteurs zich vroeger op tekstueel plagiaat, tegenwoordig kopiëren ze levens. Deze keer gebeurt dat door de hoofdpersoon van Een keukenmeidenroman (The Help) van Kathryn Stockett. Het hoofdpersonage Aibileen Clark is gebaseerd op Ablene Cooper, die jarenlang werkte in het huishouden van Stocketts broer Robert – zo beweert Ablene Cooper. En ze had er helemaal geen behoefte aan om gefictionaliseerd te worden.

De overeenkomsten zijn inderdaad moeilijk te negeren: de fictionele Clark en de werkelijke Cooper hadden volwassen zonen die overleden vlak voor de geboorte van het kind van hun blanke werkgever. Ook hebben beiden een gouden tand. Cooper vindt dat het van haar geschetste portret beledigend is, vooral in een passage waarin Aibileen haar eigen donkere huid vergelijkt met de kleur van het pantser van een kakkerlak.

Stockett beweerde altijd dat haar boek – het verhaal van zwarte vrouwen die als huishoudsters werkten bij blanke families in het gesegregeerde Zuiden van de jaren zestig – fictie was, en dat ze zich door de omstandigheden van toen, de liefde voor de hulp van haar ouders had laten inspireren en dat het boek vooral bedoeld was om meer empathie te kweken voor de ander, in wat voor wereld ook. Stockett onthoudt zich net als haar Amerikaanse redacteur van commentaar. ‘Volgens ons is er geen basis voor deze gerechtelijke claim,’ aldus Stocketts redacteur Amy Einhorn tegen The Guardian. (NRC)