Tunesische premier stapt op - opvolger is 84-jarige dissident

Tunisia's Prime Minister Mohamed Ghannouchi speaks at the National Assembly in Tunis in this February 7, 2011 file photo. Ghannouchi announced his resignation on February 27, 2011, over state television, following a wave of street protests. Picture taken February 7, 2011. REUTERS/Zoubier Souissi/Files (TUNISIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Tunisia's Prime Minister Mohamed Ghannouchi speaks at the National Assembly in Tunis in this February 7, 2011 file photo. Ghannouchi announced his resignation on February 27, 2011, over state television, following a wave of street protests. Picture taken February 7, 2011. REUTERS/Zoubier Souissi/Files (TUNISIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Ghannouchi in het parlement in Tunis, begin deze maand. Foto Reuters / Zoubier Souissi

De Tunesische premier Mohamed Ghannouchi (wiki) treedt af. Dat heeft hij vandaag bekend gemaakt op de staatstelevisie.

UPDATE 21.10: Ghannouchi wordt opgevolgd door de 84-jarige Beji Caid Essebsi.

Het opstappen van de premier lijkt een reactie op een nieuwe golf van protesten in Tunesië. De kritiek was dat Ghannouchi te nauw verbonden is met de vorige regering die vorige maand viel na massale betogingen. Ghannouchi zou er niet genoeg in zijn geslaagd hervormingen door te voeren.

Ghannouchi was een bondgenoot van de verjaagde president Zine El Abidine Ben Ali. Hij had na de vlucht van Ben Ali op 14 januari gezworen het land te leiden totdat er verkiezingen zouden zijn gehouden. De verkiezingen vinden komende zomer plaats.

Mohamed Ghannouchi’s opvolger is de 84-jarige Beji Caid Essebsi. Hij was prominent politicus in de jaren ’50 en ’60 en was minister van Binnenlandse Zaken. In de jaren ’70 werd hij op een zijspoor gezet omdat hij democratisering eiste.

Vandaag kwam het opnieuw tot botsingen tussen honderden jongeren en de politie. Demonstranten keerden zich tegen de interimregering en raakten slaags met de politie, gesteund door tanks.

Ghannouchi: Ik ben ervan overtuigd en samen met m’n familie waren we het erover eens.