Noord-Korea: ‘levensgrote’ oorlog bij invasie door Zuiden en VS

Zuid-Koreaanse militairen oefenen op de Han-rivier voor een eventuele invasie van het Noorden. Foto AP / Ahn Young-joon

Noord-Korea heeft vandaag gedreigd haar nucleaire wapenarsenaal “uit te breiden en genadeloos in te zetten” tegen Zuid-Korea en Amerika. De twee bondgenoten staan voor de aanvang van hun jaarlijkse gezamenlijke legeroefeningen. Maar volgens Pyongyang is het een voorbereiding voor een invasie.

‘Levensgrote oorlog’
“Een gevaarlijke militaire intrige”, noemt Pyongyang de oefening van het Zuiden en de Amerikanen. “Ons volk zal militaire tegenmaatregelen treffen tegen de Amerikaanse imperialisten en de groep verraders (Zuid-Korea).” Het Noorden denkt dat zij het communistisch regime omver willen werpen. In dat geval begint het een “levensgrote oorlog” en zal het Seoul in een “zee van vuur” veranderen. “Het leger en het volk zal antwoorden met vergrote nucleaire afschrikking.”

Revolutiepropaganda
Noord-Korea uit regelmatig waarschuwingen aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Maar nu komt het dreigement enkele weken nadat gesprekken tussen de Korea’s vastliepen. Ook probeert het Zuiden de Noord-Koreaanse bevolking op de hoogte te brengen van de revoluties in de Arabische wereld. Pyongyang dreigt het vuur te openen op Zuid-Koreaanse grensgemeenten als deze camapgane wordt doorgezet.

De spanningen waren toch al opgelopen nadat vier Zuid-Koreanen eind vorig jaar omkwamen bij een aanval van het Noorden op het eiland Pyeongyeon. Ook werd een marineschip tot zinken gebracht, waarbij 46 Zuid-Koreaanse matrozen omkwamen. Het Noorden zegt hier niets mee van doen te hebben.