Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Kunstenaars proberen Rijksmuseum te bezetten

Het Rijksmuseum in Amsterdam, op deze foto met portret van de konigin aan de gevel vanwege Koninginnedag 2010. Foto NRC / Vincent Mentzel

Een grote groep beeldend kunstenaars en sympathisanten wil vandaag het Rijksmuseum in Amsterdam bezetten. De actiegroep ‘Schuilen in het Rijks’ wil de hele dag met 650 mensen in het museum schuilen voor het “gure kunstklimaat in Nederland” zodat andere bezoekers er niet meer in kunnen. Het museum mag namelijk niet meer dan 650 mensen tegelijk binnenlaten.

De actie is een protest tegen de bezuinigingen op beeldende kunst. Het Rijksmuseum staat volgens de actiegroep symbool voor “het belang van de kunst en glorie van Nederland”. Rond 09.15 uur had zich al een flinke rij voor het museum gevormd, liet een woordvoerder van de actiegroep weten aans persbureau Novum. Ze kon nog niet inschatten of er genoeg actievoerders zijn om het museum vol te krijgen.

Het Rijksmuseum begrijpt de kunstenaars, maar betreurt dat de bezoekers de dupe zijn van de actie, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum. Het museum loopt door de actie ook inkomsten mis maar het is niet van plan maatregelen te nemen of de schade te verhalen.