Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Beatrix op staatsbezoek naar onrustig Oman

Koningin Beatrix. Foto Bas Czerwinski / NRC

Koningin Beatrix brengt volgende week met Willem-Alexander, Máxima en minister Verhagen een bezoek aan Oman. Er staat voor 7 maart een bezoek aan havenstad Sohar op de agenda, waar vandaag bij protesten nog twee doden vielen.

De koninklijke familie en vice-premier Maxime Verhagen brengen een staatsbezoek aan Oman van 6 tot en met 8 maart, zo schrijft De Telegraaf. Ook een delegatie uit het bedrijfsleven gaat mee naar het Arabische land. Het staatshoofd zal op 7 maart Sohar bezoeken.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weinig los over de onrust in Oman en het staatsbezoek, maar zegt de situatie in de gaten te houden. Het reisadvies voor Oman van het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt ‘Waakzaamheid betrachten’, gezien de onrust in het land en de verhoogde terroristische dreiging.

Doden bij betogingen in Sohar
De politie in Oman heeft vandaag traangas en rubberen kogels gebruikt tegen stenengooiende demonstranten in de industriestad Sohar. Volgens een ooggetuige zijn daarbij twee doden gevallen, meldt Reuters. Het leger zou zijn ingezet om de orde te handhaven in de stad waar een politiebureau en een overheidsgebouw in brand zouden staan.

De PvdA laat bij monde van Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (via twitter) weten dat de partij vragen zal stellen over het voorgenomen staatsbezoek. De partij wil dinsdag tijdens het vragenuurtje in debat met het kabinet over de reis.

GroenLinks wil dat er een goede analyse wordt gemaakt van de veiligheid in Oman, voordat de koningin erheen vertrekt. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed zegt dat het hem ook verstandig lijkt ‘de politieke betekenis van het staatsbezoek te bespreken’, gezien de omstandigheden in het land.

Beelden van vandaag uit Oman, van de NOS: