Werkend kind kan ouders uitkering kosten

Ouders in de bijstand kunnen mogelijk hun uitkering verliezen als een inwonend volwassen kind gaat werken, schrijft de Volkskrant. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) werkt aan aanscherping van de Bijstandswet.

Naar schatting zou een dergelijke aanscherping twintigduizend bijstandsgezinnen treffen. Tienduizend bijstandsuitkeringen zullen worden beëindigd, anderen zullen tussen de vijf- en achthonderd euro worden gekort op hun uitkering. De krant baseert zich op conceptplannen van de voorgenomen maatregel.

De plannen van staatssecretaris De Krom komen voort uit het regeerakkoord. Hierin werd al aangekondigd dat de partnertoets in de bijstand zou worden vervangen door een inkomenstoets van het huishouden. Dat houdt in dat uitkeringen per gezin worden aangevraagd in plaats van individueel. Wanneer een gezin meer dan 1.300 netto per maand te besteden heeft, komt geen van de gezinsleden in aanmerking voor een bijstandsuitkering. In principe telt alleen het inkomen van een volwassen inwonend kind mee, maar wanneer een minderjarig kind erg veel bijverdient kan dat ook meetellen.

Met deze aanscherping hoopt de regering enerzijds te bezuinigen en anderzijds mensen te stimuleren om aan het werk te gaan. De nieuwe regels moeten in 2012 ingaan.

In een reactie laten gemeenten weten niets te zien in de plannen. Volgens de Vakbond FNV Jong worden inwonende jongeren niet gestimuleerd om te gaan werken, omdat zij hun salaris zullen moeten gaan inleveren bij hun ouders.