Vakbonden Amerika demonstreren tegen omstreden wet

MADISON, WI - FEBRUARY 25: Protestors demonstrate in the capitol rotunda on February 25, 2011 in Madison, Wisconsin. Demonstrators have occupied the building for the past 11 days protesting the governor's attempt to push through a bill that would restrict collective bargaining for most government workers. Early this morning the state assembly passed the bill. Scott Olson/Getty Images/AFP
MADISON, WI - FEBRUARY 25: Protestors demonstrate in the capitol rotunda on February 25, 2011 in Madison, Wisconsin. Demonstrators have occupied the building for the past 11 days protesting the governor's attempt to push through a bill that would restrict collective bargaining for most government workers. Early this morning the state assembly passed the bill. Scott Olson/Getty Images/AFP Ambtenaren in Madison demonstreren tegen de nieuwe wet die de macht van vakbonden beperkt (FOTO: Scott Olson / Getty Images / AFP)

Republikeinen in Wisconsin roepen absente Democraten terug voor een stemming over een wet die de macht van vakbonden beperkt, meldt Reuters. Democraten boycotten de stemming. Hetzelfde gebeurt in andere staten en de omstreden wet heeft geleid tot demonstraties van vakbonden in heel Amerika. Vandaag willen zij in alle hoofdsteden van de Verenigde Staten demonstreren.

De verontwaardiging begon twee weken geleden toen Republikeinen, in de relatief kleine staat Wisconsin, probeerden te bezuinigen op de begroting door wetgeving over lokale vakbonden te herschrijven. Sindsdien is de ophef uitgegroeid tot een strijd tussen de Republikeinen en het bedrijfsleven aan de ene kant en de Democraten en vakbonden aan de andere.

Volgens de nieuwe wetgeving zouden ambtenaren meer ziektekosten- en pensioenpremies moeten afdragen, de overheid het innen van contributies voor de vakbonden afstoten, zouden ambtenaren niet automatisch meer lid zijn van hun vakbond en moeten de bonden elk jaar weer gecertificeerd worden.

Meer dan een derde van alle ambtenaren in Amerika zijn lid van een vakbond.

Gouverneur van Wisconsin Scott Walker, die zich hard maakt voor de beperking van vakbonden, vindt dat de Democraten de stemming niet mogen boycotten. Hij beschuldigt hen van het spelen van “Russische roulette” met de banen van duizenden ambtenaren.

De Republikeinen in de staat hebben een meerderheid van negentien tegen veertien voor de nieuwe wet, maar hebben een meerderheid van twintig nodig om deze wet van kracht te laten gaan. Democraten hebben de staat verlaten uit angst dat ze worden gedwongen om te stemmen. Walker dreigt met gedwongen ontslagen om alsnog te bezuinigen als de patstelling aanhoudt.