Rode eekhoorn

Behalve met architectuur en de countryside is Charles, de Prince of Wales, ook zeer begaan met het lot van de rode eekhoorn (Sciurus vulgaris). Hij is beschermheer van de Red Squirrel Survival Trust, een organisatie die zich inzet voor de overleving van dit knaagdier in het Verenigd Koninkrijk.

Afgelopen week gaf hij het startschot van een drie miljoen pond kostend project dat de weinige overgebleven rode eekhoorns in het noorden van Engeland bescherming moet bieden. Dat is nodig omdat zowel de aantallen als het verspreidingsgebied van de rode eekhoorn dramatisch gekrompen zijn. De laatste rode bolwerken bevinden zich in Schotland. Elders is de soort min of meer verdreven door de grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis) die in 1876 vanuit de Verenigde Staten in Engeland werd ingevoerd. De grijze – groter en beter aangepast aan het leven in loofbos – vond er het paradijs. De rode trok zich terug in het schaarse naaldbos.

Simpelweg uitroeien van de exoot heeft geen maatschappelijk draagvlak: de meeste Britten beschouwen de drie miljoen grijze eekhoorns inmiddels als inheems. Daar verandert zelfs prins Charles niets aan.