Nederlandse pensioenfondsen investeren in Libische wapens

Een zestal grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in bedrijven die wapens leveren aan Libië. Dat meldt RTL Nieuws vanavond naar aanleiding van eigen onderzoek.

Het gaat in totaal om 350 miljoen euro in aandelen en obligaties, geinvesteerd door Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het Pensioenfonds voor de bouw (Bpf Bouw), Pensioenfonds metaal en techniek (PMT), Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven (PGB), het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Metalektro (PME).

De fondsen doen zaken met BAE Systems, EADS en Finmeccanica, die binnen een joint venture de afgelopen vijf jaar raketten en helikopters verkochten aan het regime van Moammar Gaddafi.

Dit is nog maar “het topje van de ijsberg”, zegt Jan Willem van Gelder, directeur van het onderzoeksbureau dat door RTL Nieuws was ingeschakeld. Er zijn tien pensioenfondsen onderzocht, waarvan er dus zes betrokken zijn bij dit soort investeringen. “Als je bedenkt dat er 500 pensioenfondsen zijn, dan is er meer aan de hand.”

Toch is alles volgens de regels gegaan, laat Gerard Riemen van de Pensioenfederatie weten. Volgens hem mag je van pensioenfondsen niet verwachten dat ze een scherper beleid hanteren dan de VN of overheden.

“Het is raar dat het wel goed is als de overheid met exportsubsidies wapens levert aan Libië, maar dat het niet goed is als Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die aan Libië leveren.”

De pdf met alle uitkomsten van het onderzoek is hier te lezen.