Modehuis Dior schorst Galliano

FILE - In this Thursday, June 28, 2007 file photo, British fashion designer John Galliano acknowledges applause after his Men's Spring-Summer 2008 collection show, in Paris. Famed fashion house Christian Dior SA suspended creative director John Galliano on Friday, Feb. 25, 2011, after he was detained and accused of an anti-Semitic insult, a bombshell development just days before the catwalks in Paris heat up for fashion week. The designer vigorously denied wrongdoing and said the suspension was way out of proportion to the cafe dispute, according to his lawyer. (AP Photo/Jacques Brinon, File)
FILE - In this Thursday, June 28, 2007 file photo, British fashion designer John Galliano acknowledges applause after his Men's Spring-Summer 2008 collection show, in Paris. Famed fashion house Christian Dior SA suspended creative director John Galliano on Friday, Feb. 25, 2011, after he was detained and accused of an anti-Semitic insult, a bombshell development just days before the catwalks in Paris heat up for fashion week. The designer vigorously denied wrongdoing and said the suspension was way out of proportion to the cafe dispute, according to his lawyer. (AP Photo/Jacques Brinon, File) AP

Modehuis Dior heeft gisteren zijn sterontwerper John Galliano geschorst. In een Parijse bar zou Galliano racistische opmerkingen hebben gemaakt tegen een echtpaar.

De in Gibraltar geboren Brit John Galliano ontwerpt collecties voor Dior. Vrijdag staat de show van zijn nieuwe herfst en wintercollectie gepland. Een woordvoerder van Dior weigerde te zeggen of de show doorgaat.

Volgens de politie ging Galliano (50) donderdagavond op het terras van een bar in de hippe buurt Le Marais tekeer tegen een man en een vrouw. Hij is meegenomen naar het politiebureau waar een alcoholtest aantoonde dat hij te veel had gedronken. Hij is niet in staat van beschuldiging gesteld en thuisgebracht, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens Galliano’s advocaat Stephane Zerbib zijn er aanklachten ingediend wegens racistische en antisemitische uitlatingen. Zerbib zegt dat Galliano „ten stelligste” ontkent het paar op die wijze beledigd te hebben. Wel zou er over en weer gescholden zijn. Volgens de krant Le Figaro, die zegt het proces-verbaal te hebben gelezen, riep hij tegen de vrouw in het Engels: „Dirty jewish face, you should be dead!” En tegen haar vriend: „Fucking asian bastard, I will kill you!”

„In afwachting van de uitkomst van het onderzoek heeft Christian Dior John Galliano ontheven van zijn verantwoordelijkheden”, zegt het modehuis in een verklaring. Advocaat Zerbib vindt die schorsing „buiten proportie” en zegt dat zijn cliënt overweegt het echtpaar aan te klagen wegens laster.

Modehuis Christian Dior is een onderdeel van het luxe imperium LVMH, waar ook merken als Louis Vuitton, Guerlain, Givenchy en diverse champagnelabels toe behoren. Galliano werkt sinds 1995 voor LVMH en is sinds 1996 als artistiek directeur verantwoordelijk voor de vrouwencollecties en couture van Dior. Hij staat bekend om zijn flamboyante stijl en zijn vaak op etnische kleding geïnspireerde ontwerpen. Volgens modekringen zou Dior beslist niet van Galliano af willen. (Reuters)