Duizenden ontvluchten Libië, Obama wil dat Gaddafi vertrekt

Egyptenaren proberen Libië uit te komen via de grens met Tunesië. Veel Tunesiërs rijden naar de grens om daar mensen op te vangen en onderdak te kunnen geven.
Egyptenaren proberen Libië uit te komen via de grens met Tunesië. Veel Tunesiërs rijden naar de grens om daar mensen op te vangen en onderdak te kunnen geven. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De Libische hoofdstad Tripoli is volgens Al Jazeera hevig beschadigd nadat vandaag opnieuw geschoten werd op betogers. Volgens het Rode Kruis staken de afgelopen paar uur zesduizend Libiërs de grens met Tunesië over. Obama zei vanavond tegen Angela Merkel dat hij Gaddafi wil zien vertrekken.

Update 23:01: Uit de officiële verklaring van het Witte Huis, vrijgegeven na Obama’s telefoongesprek met Merkel:

When a leader’s only means of staying in power is to use mass violence against his own people, he has lost the legitimacy to rule and needs to do what is right for his country by leaving now.

Update 22:23: Obama zou vanavond in een telefoongesprek met Angela Merkel gezegd hebben dat Gaddafi het land niet meer legitiem kan leiden en nu moet vertrekken. Dat meldt NBC.

Update 22:20: Op het internationale vliegveld van Tripoli heerst paniek en chaos, volgens Al Jazeera. Mensen die het land proberen te ontvluchten laten in alle haast hun bagage achter. Duizenden, vooral migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, verblijven er al dagen en leven op brood en water.

Een bron van de zender verklaarde dat afgelopen nacht alleen al zeventig mensen in Tripoli zijn omgekomen. Het ziekenhuis van de stad zou het aantal gewonden niet aan kunnen en bloedbanken zijn leeg.

Update 21:18: De voormalig minister van justitie van Libië leidt pogingen tot het vormen van een interimregering in Benghazi, volgens Reuters. Volgens hen is Gaddafi de enige verantwoordelijke voor de gebeurtenissen in het land.

Update 20:23: Deze video van twintig seconden verscheen zojuist op YouTube. De filmende man wordt neergeschoten in de straten van Tripoli.

Update 19:35: Het Verenigd Koninkrijk gaat de ambassade in Tripoli tijdelijk sluiten en het personeel terughalen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekend.

Update 19:26: Twee militaire vliegtuigen met samen meer dan 150 Britten zijn opgepikt uit de woestijn ten zuiden van Benghazi en naar Malta gebracht. Dat bevestigde de Britse minister van defensie Liam Fox zojuist tegen BBC.

Update 19:06: Volgens Al Jazeera is de schade in Tripoli groot na de wapengevechten van vandaag. Gaddafi zou nog steeds het grootste gedeelte van de hoofdstad onder controle hebben. Het Rode Kruis heeft ondertussen verklaard dat de situatie in Libië verslechtert en dat meer dan zesduizend mensen het land hebben ontvlucht via de grens met Tunesië in de afgelopen paar uur.

Update 19:03: Meer uitspraken van Al-Islam: “Iedereen heeft wapens, het is een chaos. We worden als Somalië of Afghanistan. Wat is dit voor ‘jongerenrevolutie’? Het is beschamend.” Het twitteraccount van Sultan Al Qassemi tweet veelvuldig quotes uit het interview.

Update 18:47: Saif Al-Islam geeft momenteel een interview aan de Arabische zender Al-Arabiya. De zoon van Gaddafi zei daarin dat de onrust in Libië “alle opties opent, ook een burgeroorlog”. Het oosten van het land, momenteel in handen van de oppositie, “kan zich niet afscheiden van de rest van het land”, zei hij. Hij zei verder dat het Libische volk geen toekomst meer heeft als er geen overeenstemming bereikt wordt en dat Libië “geen Mickey Mouse is, zoals Tunesië en Egypte.”

In de Libische hoofdstad Tripoli zouden Gaddafi-gezinde militairen vandaag geschoten hebben op burgers die deelnamen aan de mars op de stad. Dat meldt de NOS. Aan de mars deden zo’n 50.000 mensen mee, die bij het binnengaan van de stad belaagd werden vanuit gebouwen. Er zouden meerdere doden zijn gevallen.

De gevechten verhevigen sinds de Libische leider gisteren zei de wapendepots te openen voor burgers en zijn aanhang opriep om zich fel te verweren tegen de betogers, in zijn ogen “terroristen”. Hij sprak gistermiddag een menigte op het Groene Plein kort toe. De afgelopen nacht was al geregeld geweervuur te horen.

Het nieuws uit de Libische hoofdstad, de enige stad die nog onder controle is van het regime, is nog altijd afhankelijk van spaarzame berichtgeving van ooggetuigen. Pers is er niet tot nauwelijks aanwezig.

Ondertussen in Misurata
Op YouTube verschenen vandaag deze beelden vanuit Misurata, een stad op ruim tweehonderd kilometer ten oosten van Tripoli. Betogers gingen daar in grote getale de straat op nu de stad niet meer in handen is van het regime.

Turkije wil geen sancties tegen Libië
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich uitgesproken tegen eventuele VN-sancties tegen Libië, meldt Novum. Volgens Erdogan is het vooral het Libische volk dat onder de sancties zal lijden en niet de Libische leider Gaddafi. Erdogan zei vandaag dat het erop lijkt dat de internationale gemeenschap meer handelt uit zorg over de Libische oliereserves dan uit zorg over de bevolking.

De Italiaanse premier Berlusconi zei eerder vandaag dat het erop lijkt dat Gaddafi de controle over zijn land is verloren. Hij deed die uitspraken op een politieke bijeenkomst in Rome. Libië was tot 1951 een kolonie van Italië en Berlusconi is een van wereldleiders die het dichtst bij Gaddafi staat.

De VN-Veiligheidsraad vergadert vanaf 17:00 vanmiddag over sancties. Enkele mogelijkheden zijn het instellen van een wapenembargo tegen de regering, het invoeren van een reisverbod voor regeringsleden of het bevriezen van de tegoeden van Gaddafi en zijn gezinsleden.