VN vreest voor burgeroorlog in Ivoorkust

Gewapende aanhangers van Gbagbo waren ook vanmiddag weer op straat in Abidjan. Foto AP.

Ivoriaanse rebellengroepen krijgen steeds meer delen van het west-Afrikaanse land in handen. De rebellen, die het noorden van het land onder controle hebben en tegen president Gbagbo vechten, zeiden vandaag op te trekken naar het zuiden van het land. De VN zeggen te vrezen voor het uitbreken van een burgeroorlog.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon zei in een vanmiddag vrijgegeven statement dat Ivoorkust zich langzaam naar het stadium van een burgeroorlog beweegt. Hij riep alle partijen in het conflict op om “maxime terughoudendheid” te betrachten en eiste van Gbagbo dat het tegenwerken en bedreigen van VN-medewerkers zou stoppen.

Rebellen nemen stadje in westen Ivoorkust in
Militieleiders van Gbagbo bevestigden vanmiddag tegenover internationale media dat de rebellengroepen het stadje Zouan-Hounien in het westen van het land hebben ingenomen. Een woordvoerder van het “Pro-Gbagbo Front voor de Bevrijding van het Grotere Westen” zei dat de milities zich aan het voorbereiden zijn op het heroveren van het stadje.

Ooggetuigen maakten vandaag tegenover internationale persbureaus melding van gevechten en schotenwisselingen in hoofdstad Yamoussoukro. Vanuit Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, komen al dagen berichten over gewelddadige clashes tussen voor- en tegenstanders van Gbagbo.

Politieke onrust Ivoorkust duurt al jaren
Ivoorkust is sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 verdeeld tussen een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. De zittende (christelijke) president Gbagbo, die volgens internationale waarnemers de presidentsverkiezingen van november verloor, weigert af te treden om plaats te maken voor zijn (islamitische) rivaal Alasanne Ouattara.