Somaliërs ontkennen kaping van zeiljacht

Twee verdachten gaven wel toe dat het schip waarmee zij oorspronkelijk de zee op gingen, kon worden gebruikt voor piratenaanvallen.

De vijf Somaliërs die in Rotterdam terechtstaan voor zeeroof, ontkennen het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil te hebben gekaapt. Dat is woensdag gebleken uit de eerste regiezitting in hun zaak. De Somaliërs werden in november door het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam opgepakt op de Indische Oceaan. De vijf Somaliërs staan terecht voor de kaping van het zeiljacht eind oktober op de Indische Oceaan. Het jacht had een Zuid-Afrikaanse vlag, de opvarenden kwamen ook uit Zuid-Afrika. De kapitein ontsnapte, twee opvarenden worden nog gegijzeld in Somalië. Aan boord stappen in de wetenschap dat het schip gebruikt gaat worden voor piraterij is strafbaar. Een zeerover kan negen jaar cel krijgen, een piratenleider twaalf jaar. (NRC)