Regime Libië belooft volk geld en loonsverhoging

Terwijl de internationale gemeenschap zich op vele fronten beraadt op de situatie in Libië, heeft het regime van Moammar Gaddafi vandaag loonsverhogingen en geldschenkingen aangekondigd in een poging steun van de bevolking terug te winnen. Tegelijkertijd blijft het regime zich met geweld verzetten tegen de opstandelingen, die het oosten van het land en in het westen verscheidene steden in hun macht hebben.

Het was de eerste keer sinds het protest 17 februari begon dat het regime met dergelijke toezeggingen kwam. Volgens de staatstelevisie krijgt elke familie 500 dinar (400 dollar) als compensatie voor de gestegen voedselprijzen. Sommige ambtenaren krijgen een loonsverhoging van 150 procent.

Gaddafi zelf liet zich gisteren interviewen door de staatstelevisie vanuit een niet aangeduide plaats. Hij beschuldigde het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda ervan achter de opstand te zitten. „De mensen hebben geen echte eisen, hun eisen zijn die van Bin Laden”, zei hij. Hij herhaalde dat hij niet kon aftreden omdat zijn macht slechts moreel is. „Net als de koningin van Groot-Brittannië”.

Zijn zoon Seif al-Islam zwoer gisteravond in een interview met CNN Turk dat de Gaddafi’s „zullen leven en sterven in Libië”. Maar een neef en naaste medewerker van de Libische leider, Gaddaf al-Dam, gaf vandaag volgens het Egyptische persbureau MENA al zijn functies op uit protest tegen „de aanpak van de Libische crisis”.

In Genève kwam vandaag de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen om te spreken over de situatie in Libië, een van de 47 leden van de raad. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, bepleitte de instelling van een onafhankelijke commissie van onderzoek naar geweld tegen burgers. „Het neerslaan van vreedzame demonstraties in Libië escaleert schrikbarend, met berichten over massamoorden, willekeurige arrestaties, detentie en marteling van betogers”, aldus Pillay.

Het is voor het eerst dat de raad een speciale zitting wijdt aan een van zijn leden. De Pakistaanse ambassadeur sprak zijn scherpe veroordeling uit over „het buitensporige gebruik van geweld” in Libië. In de VS zijn stemmen opgegaan om Libië zijn lidmaatschap van de raad af te nemen. Maar volgens waarnemers in Genève zijn Afrikaanse en Aziatische landen bang dat daarmee een precedent wordt geschapen dat ooit ook tegen hen ingezet kan worden. (AP, Reuters)