Onderzoek ondersteunt bekentenis Robert M.

Bij enkele van de 83 kinderen die hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak zegt te hebben misbruikt, zijn bij medisch onderzoek aanwijzingen gevonden voor seksueel misbruik. In sommige gevallen ging het om fysieke sporen, in andere om gedragskenmerken.

Dat melden betrokkenen bij het onderzoek. Crèchemedewerker Robert M. werd begin december gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van zeer jonge kinderen en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno.

Artsen van het Academisch Medisch Centrum hebben alle 83 kinderen onderzocht die M. heeft bekend te hebben misbruikt. Omdat het AMC als hulpverlener is ingeschakeld, niet als opsporingsinstantie, mogen deze aanwijzingen niet automatisch worden gebruikt in de rechtszaak tegen M. Het OM is bezig ouders hiervoor toestemming te vragen. Aanvullend bewijs is voor justitie van groot belang, omdat een bekentenis alleen niet genoeg is voor een veroordeling.

De politie speurt met behulp van door ouders afgegeven foto’s ook nog altijd naar beelden van de kinderen op de in beslag genomen computer van M. Het aantal kinderen van wie beelden zijn gevonden is klein. Er is wel af en toe een nieuwe match. Het OM wil niet zeggen hoeveel ‘matches’ zijn gevonden. Een foto van een tweejarige jongen leidde na vertoning in Opsporing Verzocht tot M.’s arrestatie. Het proces tegen M. begint 17 maart met een pro-formazitting over het verdere verloop van de zaak.

De rechtbank van Amsterdam beslist maandag over verlenging van het voorarrest van Edwin R., een andere verdachte in de zaak.

De rol van Edwin R. is nog vaag: pagina 6