Lezingen & literatuur

Geënsceneerde fotografie

Wie meer wil weten wat kunstenaars motiveert of hoe een kunstwerk tot stand komt kan naar het Stedelijk Museum Den Bosch (SM.'s). Fotografen Ellen Kooi en Astrid Kruse Jensen vertellen op 1 maart 19u30 over geënsceneerde fotografie en wat er komt kijken bij een foto die meer lijkt op een ‘film still’. Hun expositie is nog t/m 10 april te zien.

Inl www.sm-s.nl.

Passie voor Perfectie

Op 3 maart 20u is professor Nasser David Khalili, bruikleengever van de expositie Passie voor perfectie, zelf te gast in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Rutger Pontzen, redacteur en kunstcriticus van de Volkskrant, interviewt Khalili over zijn verzameling, passie, mecenaat en werk als wetenschapper. Bezoekers kunnen voorafgaand aan het gesprek eerst de expositie bekijken.

De lezing is gratis met een entreekaart. Voertaal: Engels. Inl www.nieuwekerk.nl

De Stadslezer

Er is niet zo heel veel meer te zien van de aanwezigheid van de Romeinen in de stad Utrecht. Toch zijn ze er nog wel sporen. Zichtbare sporen uit het verleden van 0 tot de 18de eeuw heet de rondleiding op 4 maart 12u30. Aorta-gids Ingeborg Behari neemt wandelaars mee langs het Castellum, kerken, stadskastelen, grachten en het fortenbolwerk.

Start: Achter de Dom 14. Restours@aorta.nu. Inl www.aorta.nu

Geschreven portretten

Het Biografisch Portaal bevat bijna 100.000 levensbeschrijvingen van meer dan 70.000 personen uit de Nederlandse geschiedenis en is daarmee de grootste collectie ‘geschreven portretten’ van Nederland. In maart is het ook mogelijk om het Biografisch Portaal fysiek te bezoeken; vanaf 28 februari 16u is er open huis bij het Erfgoedlab van de Universiteit van Amsterdam.

Inl www.uvaerfgoedlab.nl

Film en Food

Het Filmmuseum en SPUI25 presenteren ‘Food & Film’, een programma over de betekenis van eten in film. Te zien zijn Big Night, Tampopo, Au Petit Marguery, Ratatouille en La graine et le mulet. Elke film wordt voorafgegaan door een lezing. Woensdag 2 maart 17u opent Anil Ramdas de reeks met een introductie op de film Big Night in het EYE Film Institute Amsterdam met een introductie. Van 18-19u is er het speciale Film & Food diner in Vertigo en om 19u15 de filmvertoning.

Inl www.filmmuseum.nl

Dialogen over Europa

Op 3 maart 20u is de eerste aflevering in een reeks van vijf dialogen over Europa met prominente schrijvers, geschiedkundigen en filosofen. Hoe keek Europa op verschillende momenten en op verschillende plaatsen naar haar eigen heden, verleden en toekomst? In de eerste aflevering gaat filmregisseur/schrijver Jens Christian Grøndahl in gesprek met hoogleraar Europese letterkunde Joep Leerssen, onder leiding van Margot Dijkgraaf en Guido Snel in Spui 25 Amsterdam.

In www.Spui25.nl

Crafternoon

Zondag 27 februari 15u is er een Crafternoon met curator tor Zoë Gray en de Rotterdamse beeldend kunstenaar Jay Tan in Witte de With Rotterdam bij de expositie Making is Thinking. Een zoektocht naar de betekenis van ‘maken’ gerelateerd aan werken, kunst en ambacht.

Inl www.wdw.nl

Teiresias in de Stad

Voorafgaand en gedurende de speelperiode van de de voorstelling over de blinde Griekse ziener Teiresias in Groningen presenteren het Groninger Forum en het Noord Nederlands Toneel het programma ‘Teiresias in de stad: zien met je oren’. Met een audiowandeling, dineren in het donker, stadsgesprek en een speciaal filmprogramma, kan het publiek de stad ervaren met andere zintuigen dan de ogen.

Van 3 t/m 19 maart. Inl www.teiresias.nu.