Internationaal

Duitsland

Thomas Struth

Vanaf 26 februari is in K20 in Düsseldorf werk te zien van de bekende Duitse fotograaf Thomas Struth (foto’s 1978-2010). Deze overzichtstentoonstelling toont zeer uiteenlopend werk: recente en nog niet eerder geëxposeerde fotoseries tot werk dat hij maakte tijdens zijn reizen door Europa, de jungle in Azië en de groot formaat museumfoto’s.

T/m 19 juni www.kunstsammlung.nl

Groot-Brittannië

Nancy Spero

Bij The Serpentine Gallery in Londen wordt voor het eerst sinds haar dood in 2009 werk getoond van de Amerikaanse kunstenaar en activiste Nancy Spero. Spero werkte aanvankelijk figuratief en veel met teksten. Ze liet zich inspireren door het werk van kunstenaars als Jean Dubuffet en voorwerpen uit etnografische musea. In haar meer activistische werk protesteerde ze veelvuldig tegen de mannelijke dominantie, oorlog en machtsmisbruik. In haar latere werk deed ze inspiratie op in zeer uiteenlopende visuele bronnen: van Etruskische fresco’s tot modetijdschriften om een vrouwenlexicon mee te creëren.

3 mrt-2 mei. www.serpentinegallery.org

Frankrijk

Aernout Mik:

Het Stedelijk Museum, Jeu de Paume (Parijs) en Museum Folkwang (Essen) zijn opdrachtgever van een nieuw werk van Aernout Mik: Shifting Sitting. Deze video-installatie vormt de kern van Miks grote solotentoonstelling Communitas, in Jeu de Paume in Parijs waar werk wordt getoond van de afgelopen dertien jaar.

In Shifting Sitting speelt de figuur van Berlusconi en het vervagen van de grenzen tussen politiek, rechtspraak en media een belangrijke rol. Op drie afzonderlijke schermen spelen de scènes zich af in een rechtszaal, waar vijf mannen (zakenmannen of politici – van wie sommigen lijken op Berlusconi) worden ondervraagd. In totaal werken 120 acteurs en figuranten mee in de film.

1 maart tot 8 mei. www.jeudepaume.org

België

The Other Tradition

Kunstcentrum Wiels in Brussel exposeert werk van een nieuwe (lees jongere) generatie internationale kunstenaars. Onder hen onder meer Danai Anesiadou, Ei Arakawa (& Silke Otto-Knapp), Cezary Bodzianowski, Sharon Hayes, Sung Hwan Kim, Roman Ondák, Jimmy Robert, Katerina Šedá, en Pilvi Takala. Videowerk, performances, sculpturen en installaties.

T/m 1 mei. www.wiels.org

Spanje

Chaos & Classicism

Cocteau, Picasso, Braque, Mies van der Rohe zijn kunstenaars van wie werk te zien is in het Guggenheim in Bilbao. De ondertitel is ‘Kunst in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje 1918-1936’. In de tijd van het Interbellum, tussen de beide wereldoorlogen in, ontstonden er nieuwe kunstvormen zoals het kubisme en het futurisme. Er zijn ruim 150 werken te zien van ruim negentig kunstenaars: schilderijen, sculpturen, fotografie, architectuur, film, mode en decoratieve kunsten.

T/m 15 mei. www.guggenheim-bilbao.es

Verenigde Staten

The Armory Show

Van 2 tot en met 6 maart wordt in Pier 92 en Pier 94 in New York City de grote jaarlijkse internationale kunstfair The Armory Show gehouden. Hier wordt werk verkocht van de meest vooraanstaande kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw. Ook worden er beroemde kunstwerken vertoond die als inspiratiebron hebben gediend voor de kunstenaars. De Fair trekt behalve verzamelaars ook kunstcritici, galerie-eigenaren en curatoren uit musea vanuit de hele wereld. Vorig jaar bezochten ruim zestigduizend bezoekers de fair.

www.thearmoryshow.com