Iedereen bang voor Wilders

Wilders sms’te premier Rutte, die weer contact opnam met vicepremier Verhagen. En die belde staatssecretaris Bleker: wat heb je gezegd over de PVV? Bleker belde Wilders om zijn woorden te nuanceren.

Strategie of niet, de laatste week voor de Provinciale Statenverkiezingen domineert PVV-leider Geert Wilders de verkiezingscampagne.

Hij haalde uit naar het kabinet dat hij gedoogt – dat heeft tot nu toe te weinig laten zien, mopperde hij. Vooral op veiligheidsterrein is het vooralsnog „te veel praten en te weinig wol”. Hij bekritiseerde de verkiezingscampagnes van VVD en CDA – die kunnen wel wat „peper” gebruiken. „Links is wel overal. Ik ga zelf ook iedere dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het land door, en ik zit in veel televisieprogramma’s”, zei Wilders. „Ik hoop en verwacht dat CDA en VVD dat ook gaan doen.”

Zijn charmeoffensief bij KoffieMax en Koffietijd en zijn rondtoer door Nederland trekken volop aandacht. Zijn uitspraken komen allemaal in het nieuws. De harde cartoon op de VARA-website joop.nl, die gisteren na bedreigingen alsnog is verwijderd, zorgde voor veel publiciteit. En de coalitiepartijen – toch electorale concurrenten – lijken meer over Wilders te praten dan over zichzelf. Voormalige CDA-campagnestrateeg Jack de Vries had altijd als stelregel dat je je zo weinig mogelijk op het speelveld van de ander moet begeven. Maar het huidige CDA denkt er kennelijk anders over.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) ging woensdag op een bijeenkomst in Markelo in de aanval: „Ik moest niets van de PVV hebben en ik moet nog steeds niets van de PVV hebben.” Een boze PVV-leider sms’te de volgende ochtend premier Rutte. Rutte nam contact op met vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en die belde zijn partijgenoot voor tekst en uitleg. Uiteindelijk belde Bleker Wilders om zijn uitspraken te nuanceren. Per sms liet Wilders weten: „Bleker heeft me gebeld en spijt betuigd dat hij over de PVV in het algemeen sprak, hij zei dat hij over PVV-standpunten had moeten spreken ipv over PVV.” Bleker ontkent dat hij spijt heeft betuigd. Maar pijnlijk is de kwestie wel voor het CDA. Het beeld dat Wilders aan veel touwtjes trekt is zo weer eens neergezet.

Ook de VVD zet Wilders in de schijnwerpers. Rutte noemde het verwijt dat hij te weinig campagne voert „belachelijk”. En vanmorgen zegt kandidaat-senator Frank de Grave in Het Financieele Dagblad dat zijn partij er bewust voor heeft gekozen om de PVV te „absorberen” om ze op die manier te „neutraliseren”. De VVD’er kreeg een vernietigend twitterbericht van Wilders: „Frank de Grave is volledig de weg kwijt. De links-liberaal denkt de PVV te kunnen absorberen. Onnozele en arrogante regentenpolitiek pur sang.”

Wilders zegt vandaag in De Telegraaf over de dynamiek van het nieuws: „Iedereen denkt altijd dat alles is bedacht, maar dikwijs hangt het van toevalligheden aan elkaar.” Dank zij die toevalligheden draait de campagnemachine van Wilders als een tierelier.