De dealmaker goochelt weer

Spyker Cars verkoopt Spyker, het merk waar het ooit mee begon.

Eigenaar Victor Muller zet alles op het Zweedse Saab, dat hij in 2010 kocht.

Victor Muller, chief executive officer of Spyker Cars NV, stands between a Saab, left, and a Spyker vehicle at a news conference in Stockholm, Sweden, on Tuesday, Jan. 26, 2010. General Motors Co. agreed to sell its Saab unit to Dutch sports-car maker Spyker Cars NV in a deal that would save the 72-year-old Swedish brand that’s being wound down. Photographer: Casper Hedberg/Bloomberg *** Local Caption *** Victor Muller
Victor Muller, chief executive officer of Spyker Cars NV, stands between a Saab, left, and a Spyker vehicle at a news conference in Stockholm, Sweden, on Tuesday, Jan. 26, 2010. General Motors Co. agreed to sell its Saab unit to Dutch sports-car maker Spyker Cars NV in a deal that would save the 72-year-old Swedish brand that’s being wound down. Photographer: Casper Hedberg/Bloomberg *** Local Caption *** Victor Muller Bloomberg

Hij heeft nu een degelijke Saab in de garage. En dus is het tijd om van de luxe sportwagen Spyker afscheid te nemen.

Spyker Cars, eigenaar van Saab en Spyker, maakte gisteren bekend dat het de sportwagentak gaat verkopen aan een bedrijf van de Rus Vladimir Antonov. Het beursgenoteerde Spyker Cars wil zich helemaal concentreren op het reanimeren van het Zweedse automerk Saab.

De verkoop van de sportwagentak tekent de zakenman Victor Muller. De dealmaker. De financiële goochelaar. Altijd zeggen dat je ziel en zaligheid in een bedrijf ligt, maar als zich een goede mogelijkheid voordoet het net zo makkelijk van de hand doen. Spyker was zijn kindje. Zijn trots. Maar het blijkt nu toch vooral een handig vehikel te zijn geweest om Saab binnen te halen.

In 1999 blies Victor Muller Spyker nieuw leven in. In een kleine fabriek in Zeewolde maakte de kleine autofabrikant luxe sportwagens die rond de 300.000 euro per stuk kosten. De exclusiviteit en luxe droop ervan af, maar financieel is het nooit een succes geworden.

De ommekeer voor Spyker kwam pas in februari vorig jaar. General Motors, een van de grootste autofabrikanten ter wereld met een omzet van tientallen miljarden, wilde van het noodlijdende kleine Zweedse merk Saab af. Het nietige Spyker, omzet nog geen 7 miljoen, sloeg toe.

De overname was een financieel hoogstandje. Geld had Spyker niet. Dus dat werd overal vandaan gehaald. Victor Muller wist investeerders te interesseren en overtuigde ook de Europese Investeringsbank, die een lening van 400 miljoen euro verstrekte. In totaal betaalde Spyker aan General Motors 74 miljoen dollar contant voor Saab. Daarvan kwam 25 miljoen dollar van Tenaci Capital, een speciaal opgericht investeringsvehikel van Victor Muller. Het geld werd aan Tenaci verstrekt door de Rus Vladimir Antonov. Nog eens 25 miljoen dollar kwam van GEM Global Yield Fund, een Amerikaans private-equitybedrijf. De resterende 24 miljoen dollar werd geleend door offshorebedrijf Heerema, waar Muller ooit werkte.

Spyker Cars maakte gisteren bekend dat de opbrengst van de verkoop van Spyker gebruikt wordt om de schuld aan Tenaci af te lossen. CPP Global Holdings van Vladimir Antonov betaalt 15 miljoen euro voor de aankoop. En als het verkochte onderdeel winst maakt, krijgt Spyker Cars tussen 2011 en 2016 een deel van de winst tot een maximum van 17 miljoen euro.

En zo worden er weer wat miljoenen heen en weer geschoven tussen Antonov, Spyker, Tenaci (lees: Victor Muller) en opnieuw Antonov. Want Antonov betaalt Spyker 15 miljoen dollar voor de sportwagentak, Spyker lost daarmee de lening bij Tenaci deels af. Tenaci heeft nu 15 miljoen euro in kas en staat voor 25 miljoen dollar bij Antonov in het krijt.

De vraag is nu wat er met de sportwagenfabrikant Spyker gaat gebeuren. De nieuwe eigenaar Antonov zegt in een verklaring dat hij ervan overtuigd is dat het merk „zal gaan bloeien” en zelfs „winstgevend” zal worden. Muller heeft nu in ieder geval een probleem minder. Niet meer twee automerken die verlies maken, maar slechts één.

En Muller gelooft dat hij Saab in 2012 weer winstgevend zal hebben gemaakt.