Beeldende kunst

Aanraders

Nicolaas Verkolje

De eerste tentoonstelling van Nicolaas Verkolje (1673-1746) ooit, in Rijksmuseum Twenthe in Enschede, toont het werk (schilderijen, tekeningen en prenten) van een ten onrechte vergeten Nederlandse schilder. Verkolje had een delicate, fluweelachtige toets en blonk uit in bijbelse voorstellingen en de mythologie.

T/m 12 juni, Lasondersingel 129-131. Inl rijksmuseumtwenthe.nl

Werner Bischof

Bischof (1916-1954) is zo’n fotograaf waarvan menigeen minstens één foto kent: die van het jongetje dat spelend op een blokfluit over een bergpad door de Andes wandelt. Kinderen vormen een vaak terugkerend motief in zijn werk. Niet dat hij uitsluitend kinderen fotografeerde. Daarvoor is hij te veelzijdig en is zijn blik te ruim, zoals onmiskenbaar blijkt uit de 110 foto’s in de Boscotondohal van het Gemeentemuseum Helmond.

T/m 5 juni, F.J. Van Thielpark 7. Inl www.gemeentemuseumhelmond.nl

Les Animaliers

Een sluipende panter, steigerend paard, of statige reiger: met meesterhand uitgevoerd in handzame bronzen sculpturen. Ze zijn in de negentiende eeuw vooral in Frankrijk en België in grote hoeveelheden gemaakt door ‘les animaliers’. Een mooie selectie van ongeveer 150 van zulke beelden is nu te zien in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

T/m 29 mei, Harteveltstraat 1. Inl www.beeldenaanzee.nl.

Caldic Collectie

Met zijn Caldic Collectie behoort Joop van Caldenborgh tot een van de grootste privéverzamelaars van Nederland. In de Kunsthal Rotterdam worden zeventig werken getoond die Van Caldenborgh in de afgelopen tien jaar aankocht. Er hangt werk van grote namen in de kunst als Damien Hirst, Anselm Kiefer en Sam Taylor-Wood, Axel Hütte en Robert Zandvliet.

T/m 15 mei, Museumpark/Westzeedijk. Inl: www.kunsthal.nl

Patria o Libertad!

De Spaanse curator Paco Barragán behandelt in het Cobramuseum Amstelveen een gecompliceerd, zwaar en uiterst actueel onderwerp: de vele vormen van vaderlandsliefde - goedaardige en geruststellende, maar ook een onverdraagzame en gewelddadige. Tweeëntwintig internationale kunstenaars betwisten, analyseren, ironiseren, deconstrueren en vervormen nationalistische sentimenten en patriottistische boodschappen.

T/m 8 mei, Sandbergplein 1. Inl cobra-museum.nl

Laszló Moholy-Nagy

De Hongaarse Bauhaus-pionier László Moholy-Nagy had grote invloed op de kunst en vormgeving van de twintigste eeuw, zo blijkt in het Gemeentemuseum Den Haag. Op de expositie is te zien dat hij niet alleen schilderde, maar ook fotografeerde, filmde, ontwerpen maakte voor boeken, reclame en tijdschriften, en decors en kostuums voor het theater ontwierp.

T/m 1 mei, Stadhouderslaan 41. Inl www.gemeentemuseum.nl

Laatste kans!

Cecily Brown

GEM Den Haag toont de nieuwste, merendeels abstracte schilderijen van Cecily Brown. De verleiding is groot om in haar werk herkenbare vormen te zien, maar die bestaan alleen in ‘the eye of the beholder’.

T/m 27 febr, Stadhouderslaan 43. Inl: gem-online.nl

Hokusai

In het Sieboldhuis Leiden wordt de Japanse kunstenaar Hokusai herdacht. Er hangen vooral kleurenhoutsneden, waaronder zijn wereldberoemde De grote Golf (1830); inspiratie voor veel kunstenaars.

T/m 27 febr, Rapenburg 19. Inl: www.sieboldhuis.org