Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VARA verwijdert Wilders-cartoon om ‘ernstige bedreigingen’

Op 11 februari publiceerde Joop, de opinieblog van de VARA, een cartoon van Adriaan Soeterbroek over het tuigdorpenplan van de PVV. Op de cartoon is te zien dat Wilders het ‘tuig’ naar de douche leidt, waarmee een vergelijking wordt gemaakt met gevangenen in concentratiekampen die tijdens de oorlog in de ‘douche’ werden vergast. Wilders reageerde woedend - ‘zieke geesten‘ - en kondigde aan VARA-boycot aan. De cartoon bleef aanvankelijk staan, maar vandaag, dertien dagen later, heeft de VARA de tekening verwijderd vanwege ‘ernstige bedreigingen’. In een verklaring op Joop zegt het VARA-bestuur:

‘Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen. Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven. De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie.’