PVV liet eigen aanhangers screenen

WFA04T:PVV CAMPAGNE WILDERS TULP:DEN HAAG;23FEB2011-PVV-leider Geert Wilders doopte woensdagochtend in de Tweede Kamer de ´Geert Wilders Tulp´. De tulp is een cadeau van de Noord-Hollandse PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag komt Wilders voor zijn campagne o.a. in Lelystad en Zeeland. Foto: Geert Wilders ruikt aan zijn tulp.WFA/bm/str.Bart Maat
WFA04T:PVV CAMPAGNE WILDERS TULP:DEN HAAG;23FEB2011-PVV-leider Geert Wilders doopte woensdagochtend in de Tweede Kamer de ´Geert Wilders Tulp´. De tulp is een cadeau van de Noord-Hollandse PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag komt Wilders voor zijn campagne o.a. in Lelystad en Zeeland. Foto: Geert Wilders ruikt aan zijn tulp.WFA/bm/str.Bart Maat Geert Wilders, PVV-leider, bij een bijeenkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto WFA / Bart Maat

De PVV liet sympathisanten bij bijeenkomsten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen screenen op justitiële antecedenten. Volgens privacydeskundigen had de PVV dit aan bezoekers moeten laten weten.

Wie bij een bijeenkomst van de PVV aanwezig wilde zijn, moest in een email naam, voornaam, woonplaats en BSN-nummer vermelden. Op basis van die informatie werd door de Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten gescreend of iemand in aanraking met justitie was geweest, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Richard de Mos, die de PVV-bijeenkomsten organiseerde, stuurde de informatie naar de nationale terreurcoördinator (NCTb). De NCTb gaf op basis daarvan advies of een geïnteresseerde een uitnodiging moest krijgen of niet. Bezoekers met relevante antecedenten als activisme kregen op advies van NCTb en politie geen uitnodiging van de PVV.

‘Alleen de overheid mag om BSN-nummers vragen’
Privacydeskundigen oordelen dat de PVV op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens had moeten laten weten dat aanhangers met die gegevens zouden worden gescreend op antecedenten. Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma noemt het in NRC Handelsblad ‘een ongelukkige ontwikkeling’. Volgens hoogleraar recht en informatisering Corien Prins mag ‘alleen de overheid’ om BSN-nummers vragen. Aan te nemen is dat dezelfde praktijk is gehanteerd bij de recente bijeenkomsten rond de Provinciale Statenverkiezingen.

NCTb: gegevens niet gedeeld met PVV
Nooit eerder trok een overheidsdienst als de NCTb standaard na wat bezoekers op hun kerfstok hebben. Volgens de NCTb worden de gegevens niet bewaard en de instantie zegt niet met de PVV te hebben gedeeld wat bezoekers eventueel op hun kerfstok hadden. De NCTb deelde de informatie met ‘operationele organisaties’, maar kan niet uitsluiten dat deze ‘namen met de partij’ hebben gedeeld.