Opnieuw gevechten in Ivoorkust, bewoners op de vlucht

Bewoners vluchten met hun bezittingen na het uitbreken van gevechten tussen regeringsmilitairen van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Foto Reuters / Luc Gnago
Bewoners vluchten met hun bezittingen na het uitbreken van gevechten tussen regeringsmilitairen van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Foto Reuters / Luc Gnago Bewoners vluchten met hun bezittingen na het uitbreken van gevechten tussen regeringsmilitairen van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Foto Reuters / Luc Gnago

Er zijn opnieuw gevechten in Ivoorkust uitgebroken tussen troepen van zittend president Laurent Gbagbo en noordelijke rebellen die steun betuigen aan oppositieleider Alassane Ouattara. De laatste dagen laait het geweld op in het West-Afrikaanse land.

Af en toe klonken geweerschoten vandaag in Abidjan, na een relatief rustige nacht. Bewoners zijn doodsbang en slaan in groten getale op de vlucht. In het westen van Ivoorkust lijkt de machtsstrijd tussen de aanhangers van de twee staatsmannen te escaleren, zo melden het leger en functionarissen van de VN-vredesmacht.

Politieke impasse
Ivoorkust raakte na de presidentsverkiezingen eind november in een diepe politieke impasse, omdat de zittende president, Laurent Gbagbo, zijn nederlaag weigerde te erkennen. Winnaar Alassane Ouattara regeert met een noodkabinet vanuit een hotel in de stad Abidjan dat omsingeld wordt door militairen van Gbagbo.