Obama spreekt zich uit over Libië

Barack Obama heeft het “onacceptabele” bloedvergieten in Libië sterk veroordeeld en zei dat hij met andere landen samen zal optrekken om Moammer Gaddafi’s regime rekenschap te laten afleggen over de wandaden.

In zijn eerste publieke redevoering over de Libische leider en diens acties tegen de burgerbevolking zei de Amerikaanse president dat zijn regering “het volle arsenaal aan opties bekijkt die we hebben om deze crisis tegemoet te treden.”

“Het leed en bloedvergieten is schandelijk en onacceptabel,” zei hij. “Het geweld moet stoppen.” Obama trad niet in detail over het karakter van de te nemen maatregelen tegen Libië, zo schrijft persbureau Reuters. Maar regeringsfunctionarissen lieten al eerder gisteren weten dat het bevriezen van tegoeden van Gaddafi en familieleden daar onderdeel van kan zijn.

Maatregelen beperkt en laat vanwege evacués
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de relatie tot Egypte en Bahrein is er in het geval van Libië geen sprake van een bondgenootschap met de Verenigde Staten. Dat beperkt de mogelijkheden om het bewind onder druk te zetten, zeggen analisten.

Obama, de eerste president van de Verenigde Staten ooit die Gaddafi de hand schudde, wordt verweten zich niet eerder te hebben uitgesproken tegen het het neerslaan van de betogingen in Libië. Volgens schattingen die gisteren werden aangehaald door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn daarbij al duizend doden gevallen.

De late reactie is volgens analisten ingegeven door de zorg om Amerikaanse burgers in Libië. “We doen alles wat we kunnen voor de veiligheid van Amerikaanse burgers. Dat heeft de hoogste prioriteit,” zei Obama. Veel Amerikanen verlaten Libië op een veerboot naar Malta.

EU wil onderzoek VN, Gaddafi verliest grip
De Europese Unie heeft inmiddels een harde lijn ingenomen tegen Libië. De EU heeft een voorstel gedaan tot een onderzoek van de Verenigde Naties naar de het geweld tegen en de dood van Libische demonstranten. Eerder vandaag liet EU-president Herman van Rompuy weten dat Libië “verschrikkelijke en onacceptabele misdaden heeft begaan die niet onbestraft mogen blijven.”

De situatie in Libië lijkt een beslissende fase ingegaan te zijn. Duizenden huurlingen en Libische militieleden trokken gisteren naar de hoofdstad Tripoli om het bastion van Moammar Gaddafi te verdedigen. Elders leek de leider zijn grip op het land steeds meer kwijt te raken.