Hoop vervliegt in Christchurch, dodental door aardbeving op 98

Christchurch in puin na de aardbeving die daar dinsdag toesloeg. (Foto AP)

Reddingswerkers in Christchurch hebben weinig hoop dat ze nog overlevenden onder het puin aan zullen treffen na de de aardbeving die dinsdag de stad in Nieuw-Zeeland trof.

98 lichamen zijn inmiddels geborgen, 226 mensen worden vermist. Voor hen neemt de overlevingskans snel af. Premier John Key zei daarom ook dat het dodental nog substantieel zal stijgen.

120 vermisten onder puin van gebouw lokale televisie
Op een plek in Chirstchurch zouden 120 mensen worden vermist. Het gaat om het het gebouw van Canterbury Television, waar personeel van een lokaal tv-station en tientallen studenten uit Japan, Thailand en China tijdens Engelse les door de aardschokken werden overvallen.

Met de inzet van honderden militairen, reddingswerkers, politie en gespecialiseerde teams uit de Verenigde Staten en elders wordt gezocht en gegraven op plekken waar mensen zouden kunnen liggen. Reddingswerkers blijven hopen op wonderen. Maar inmiddels komt het nog maar weinig voor dat slachtoffer van de aardbeving levend onder het puin vandaan getrokken worden.

Nog geen contact met dertig Nederlanders
Met ongeveer dertig Nederlanders die mogelijk in de omgeving waren van de aardbeving in Christchurch in Nieuw-Zeeland is nog altijd geen contact geweest. Dat heeft een woordvoerder van de coördinerende Eurocross donderdag gezegd.

Gisteren ging het nog om veertig mensen. Vrienden of familie hebben hen bij Eurocross aangemeld nadat zij er zelf niet in slaagden contact met hen te krijgen. “In de tussentijd zijn er een aantal mensen boven water gekomen en is er met ongeveer tien mensen contact geweest”, legt een woordvoerder uit.