Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Droeve verstilde liederen van Boubacar Traoré

cd wereld-muziek

Boubacar Traoré: Mali Denhou ****

Intensief gebruik heeft de uitdrukking ‘Mali blues’ uitgehold. Op Mali Denhou weet zanger-gitarist Boubacar Traoré er nieuwe inhoud aan te geven. Het bluesy karakter van de muziek wordt voornamelijk gedragen door de mondharmonica van Vincent Bucher en de melancholieke stem van Traoré, die steun bij elkaar lijken te zoeken.

Traoré’s gitaarspel is geworteld in de techniek waarmee de kora bespeeld wordt, een veelsnarig West-Afrikaans instrument dat ook aan de wieg van de ‘highlife’ stond, de populaire dansmuziek uit Ghana. De bijdragen van percussionist Madieye Niang zijn even bescheiden als plezierig.

De zachte, snelle tikken die hij uitdeelt aan de kalebas houden het ritme van de muziek licht. En terwijl Bucher rond de melodielijn cirkelt, speelt Traoré zelf tegenstemmen op zijn gitaar in liederen die droeve verstilling ademen.

René van Peer

Trio Boubacar Traoré treedt op: 2 maart in het Bimhuis, A’dam.