Opinie

De patiënt spreekt Khmer

Een man uit Cambodja bezoekt mijn spreekuur in verband met hepatitis B. De patiënt spreekt uitsluitend Khmer, waardoor het gesprek via de Tolkentelefoon wordt gevoerd. Na een uitgebreide conversatie over hepatitis B en de behandeling is het consult bijna ten einde. Ik informeer via de tolk of de patiënt nog een vraag voor mij heeft.

Een man uit Cambodja bezoekt mijn spreekuur in verband met hepatitis B.

De patiënt spreekt uitsluitend Khmer, waardoor het gesprek via de Tolkentelefoon wordt gevoerd. Na een uitgebreide conversatie over hepatitis B en de behandeling is het consult bijna ten einde.

Ik informeer via de tolk of de patiënt nog een vraag voor mij heeft. De patiënt geeft met een brede grijs een voor mij onverstaanbaar antwoord.

Er volgt een pauze, waarop de vrouwelijke tolk verschrikt meldt dat de patiënt graag een keer met haar uit eten zou willen gaan. Direct voegt zij hieraan toe dat zij haar privégegevens niet wil prijsgeven.

Ik bedank de tolk vriendelijk, ditmaal met een grijns op mijn eigen gezicht.

Philip Friederich