AZ en Willem II stoppen met vrouwenvoetbal

Een grote tegenvaller voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

De vrouwenelftallen van AZ en Willem II worden na dit seizoen opgeheven. Dat werd gisteren bekend. Betekent dit het einde van het vrouwenvoetbal in Nederland? Volgens een woordvoerder van de KNVB niet. Sterker nog, het vrouwenvoetbal zal in de toekomst verder worden uitgebouwd. „We gaan ervan uit dat de eredivisie voor vrouwen in het nieuwe seizoen nog steeds acht teams telt”, zegt een woordvoerder van de voetbalbond.

Aan FC Twente, SC Heerenveen, ADO Den Haag, FC Utrecht, VVV-Venlo en FC Zwolle zullen nog twee ploegen worden toegevoegd. En „het zou zo maar kunnen” dat daar een grote club als Ajax, PSV of Feyenoord bij zit. „Deze clubs hebben in het verleden al aangegeven daarvoor open te staan”, aldus de woordvoerder.

„Of ik verrast ben? Nee, niet echt.” Ed Engelkes, coach van het vrouwenelftal van AZ, reageerde gisteren gelaten op het nieuws dat zijn ploeg na dit seizoen ophoudt te bestaan. „Ik zag het aankomen,” zegt hij.

De club uit Alkmaar maakte er volgens Engelkes geen geheim van dat het vrouwenvoetbal geen prioriteit had. ‘Het vrouwenvoetbal is niet kostendekkend’, kreeg Engelkes van zijn werkgever te horen.

Ook Willem II kondigde gisteren aan er na dit seizoen een punt achter te zetten. „De hoofdsponsor heeft zich teruggetrokken,” meldt een woordvoerder van de club uit Tilburg. „En ja, dan moeten er keuzes worden gemaakt.” Willem II geeft er volgens hem de voorkeur aan het belofteteam bij de mannen te herintroduceren.

De KNVB en de Stichting Eredivisie Vrouwen (SEV) kwamen onlangs een aantal maatregelen overeen om het Nederlandse vrouwenvoetbal een impuls te geven. Zo wordt de (meer aantrekkelijke) vrijdag de vaste speeldag voor het vrouwenvoetbal met ingang van het nieuwe seizoen. . „De clubs zien voldoende mogelijkheden om er iets moois van te maken”, verzekert de KNVB-woordvoerder.

Dat neemt niet weg dat de aandacht voor het vrouwenvoetbal tanende is. Niet alleen sponsors trekken zich terug, ook de bezoekersaantallen nemen af. „Kwamen er in het eerste seizoen [2007] nog duizenden mensen op een wedstrijd af, nu zijn dat er misschien tweehonderd,” zegt Daphne Koster, sterspeelster van AZ. „Je vraagt je toch af hoe dat kan.” (NRC)