Zwemparadijs Tropicana gaat verder als concerthal

Beeld: Jeroen Hoorn - architect bna
Beeld: Jeroen Hoorn - architect bna Beeld: Jeroen Hoorn - architect bna

Het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam opent in september of oktober de deuren als concerthal. Het gebouw aan de Maasboulevard wordt omgebouwd tot ‘Live Event Center’ (LEC) voor feesten, concerten en congressen.

LEC moet in Rotterdam, met een capaciteit van circa 6.000 bezoekers, het gat gaan vullen tussen Ahoy (16.000) en De Doelen (2.000). De totale kosten van de verbouwingen bedragen circa 14 miljoen euro. Het gebouw krijgt een nieuwe, koperen gevel, die het een nieuwe aanblik geeft en daarnaast voor de broodnodige geluidsisolatie moet zorgen.

Financiering zo goed als rond
Het plan dateert al van voor de sluiting van Tropicana, in augustus vorig jaar, maar moet de komende maanden uitvoering krijgen. Volgens Frank Blom van LEC is de financiering zo goed als rond en kan de investering binnen vijf jaar worden terugverdiend. Hij rekent erop dat er jaarlijks 400.000 tot 450.000 bezoekers komen. De verbouwing en nieuwe functie van het gebouw leveren naar verwachting 180 arbeidsplaatsen op.

De concerthal komt in het grote ronde deel, waar eerst het golfslagbad was. Naast een nieuwe buitenschil krijgt het gebouw ook een nieuwe binnenkant, om geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

“Zie het als een doos in een doos”, zei architect Jeroen Hoorn. De hoofdopzet van het gebouw blijft wel herkenbaar, vertelde Hoorn in een toelichting aan Architectenweb. Een entresol die uitzicht biedt op de zaal krijgt in het ontwerp een prominente plek.