‘Tien doden bij gevechten Ivoorkust’

Een dode man in de straten van Abidjan. In het Abobo-district zijn gisteren zo'n tien leden van paramilitaire politie vermoord. Foto AFP / Issouf Sanogo
Een dode man in de straten van Abidjan. In het Abobo-district zijn gisteren zo'n tien leden van paramilitaire politie vermoord. Foto AFP / Issouf Sanogo Een dode man in de straten van Abidjan. In het Abobo-district zijn gisteren zo'n tien leden van de paramilitaire politie vermoord. Foto AFP / Issouf Sanogo

Bij gevechten tussen aanhangers van de twee politieke rivalen in Ivoorkust zijn minstens tien leden van de paramilitaire politie gedood. Dat zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau AP.

Politieke impasse
Ivoorkust raakte na de presidentsverkiezingen in december in een diepe politieke impasse, omdat de zittende president, Laurent Gbagbo, zijn nederlaag weigerde te erkennen. Winnaar Alassane Ouattara regeert met een noodkabinet vanuit een hotel in de stad Abidjan dat omsingeld wordt door militairen van Gbagbo.

Internationale druk niet effectief
De VS, de EU en de Afrikaanse Unie proberen Gbagbo weg te krijgen met economische en financiële sancties. Cacao en olie vormen zijn grootste inkomstenbronnen. Vooralsnog heeft de internationale druk op Gbagbo hem niet over kunnen halen afstand te doen van zijn presidentschap.

In december schatte de VN dat sinds de verkiezingen in november zeker 260 mensen de dood vonden bij gevechten.