Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rosenthal wil Libische tegoeden in Nederland bevriezen, stelt wapenembargo in

Het kabinet onderzoekt of Libische tegoeden en bezittingen in Nederland bevroren kunnen worden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vanmiddag tijdens een spoedoverleg in de Tweede kamer gezegd, meldt RTL Nieuws.

Het vermoeden bestaat dat de Libische leider Moammar Gaddafi miljarden euro’s in Nederland zou hebben ondergebracht via het in Ridderkerk gevestigde staatoliebedrijf Tamoil. De Volkskrant meldde dit eerder vandaag. Dat nieuws werd echter tegengesproken door economie-redacteur Renée Postma van NRC:

“Tamoil exploiteert 160 tankstations in Nederland en koopt de benzine daarvoor niet direct van Libië. Tamoil is een aantal jaren geleden gekocht door een investeringsvehikel van de Libische overheid, zoals er wereldwijd zoveel zijn.” Renée Postma, NRC.

Rosenthal liet weten dat Nederland open staat voor sancties tegen Libië zolang deze het regime treffen en niet de burgers van het land. Ook zei de minister zich aan te sluiten bij eventuele sancties van de Europese Unie.

De minister nam vandaag al de eerste stap naar sancties door te besluiten om als eerste land een wapenembargo tegen Libië in te stellen. Hij liet weten dat het kabinet geen exportvergunning meer zal afgeven voor levering van wapens aan het Noord-Afrikaanse land.

Gisteren bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat Nederland Libië de afgelopen jaren onder andere nachtkijkers en transporthelikopters heeft geleverd.