Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer: Gaddafi moet de Scheveningse cel te wachten staan

De verantwoordelijken van het bloedbad onder de burgerbevolking “de Scheveningse cel” te wachten staan, en niet “een duur hotel”, zo zei Frans Timmermans van de PvdA tijdens het spoeddebat met Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD). Hij doelt daarmee op vervolging van de Libische leider Gaddafi voor het Internationaal Strafhof van de VN.

Een meerderheid in de Kamer wil vervolging van “de idioot” Gaddafi, zoals Han ten Broeke (VVD) de Libische leider noemde. Timmermans zei zich “terdege bewust” te zijn van de bescheiden rol die Nederland speelt, maar vindt wel dat we achteraf moeten kunnen zeggen dat we “het maximale hebben gedaan”.

De oppositie heeft zich gestoord aan de aanvankelijk weinig eensgezinde houding van de Europese Unie in de Libische crisis. Dat lag “niet aan de Nederlandse regering maar aan de Italiaanse,” gaf Timmermans wel toe. Italië en Tsjechië uitten aanvankelijk de vrees voor een islamistisch bewind in Libië, in plaats van het geweld te veroordelen en de demonstranten te steunen.

‘Herinstellen wapenembargo, opleggen handelssancties’
Timmermans vroeg de minister om alvast aan te sturen op handelssancties. Als belangrijkste exportgebied heeft “geen enkele andere entiteit dan de Europese Unie dit machtsmiddel”. Hoewel sommige lidstaten hierdoor onevenredig hard geraakt worden, valt dat in het niet bij de economische schade voor Libië, aldus Timmermans. Deze maatregelen “moeten we zeker in de achterzak houden” voor wanneer het nodig mocht zijn.

GroenLinks en SP hamerden op het opnieuw instellen van een wapenembargo. Samen met de CDA-fractie pleiten zij voor schorsing van Libië bij de Mensenrechtenraad van de VN. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier pleit voor “slimme sancties” zoals bevriezing tegoeden van de machthebbers. SP (Harry van Bommel) en de Partij voor de Dieren (Marianne Theime) legden een verband tussen de wapenbeurs in Abu Dhabi en het uitblijven van een wapenembargo.

Thieme vroeg om beleid te maken van het particuliere initiatief van internetpovider XS4ALL om internet mogelijk te maken voor betogende Libiërs. Ze roept de minister op om te onderzoeken hoe Nederland op verschillende manieren het verzet zou kunnen steunen.

PVV’er Louis Bontes verweet de linkse partijen in het verleden “nooit en te nimmer” tegen de “doldrieste stier Gaddafi” opgetreden te hebben. Vooral oud-staatssecretaris Europese Zaken Frans Timmermans moest het ontgelden. Die noemde de beweringen van Bontes “vrij van alle feiten”. “Er is vanuit de EU geen miljardensteun naar Libië gegaan.”

Rosenthal kreeg Kamerbreed complimenten voor de adequate repatriëring van Nederlanders uit Libië.