Gijzelaars gedood bij VS-aanval op piraten

Vier Amerikanen zijn om het leven gekomen als gevolg van de piraterij bij Somalië. Volgens de Amerikaanse marine werden het gepensioneerde echtpaar Jean en Scott Adam en twee medeopvarenden gisterochtend doodgeschoten door piraten die eind vorige week hun zeiljacht Quest ten zuiden van Oman hadden gekaapt.

Het is voor het eerst dat er Amerikaanse gijzelaars omkomen bij acties van zeerovers in de buurt van Somalië. Het incident kan een nieuwe impuls geven aan het debat over gewapende bevrijdingsacties tegen de steeds gewelddadiger piraten.

Volgens de Amerikaanse marine bestormden speciale eenheden de Quest nadat schoten aan boord van het 17 meter lange zeiljacht waren gehoord. Vlak ervoor had een piraat een raket afgevuurd in de richting van een Amerikaans oorlogsschip dat de Quest schaduwde, aldus de marine.

Eenmaal aan boord bleken twee gijzelaars dood, de twee anderen overleden korte tijd later aan hun verwondingen. De Amerikaanse eenheden doodden bij hun actie twee piraten en arresteerden vijftien anderen. Ze troffen nog twee dode piraten aan, van wie onduidelijk is hoe zij om het leven zijn gekomen.

Twee zeerovers in Somalië hadden een andere versie van de opretaie. Zij verklaarden tegenover persbureau Reuters dat ze waren opgebeld door hun collega’s op de Quest, die zeiden dat ze werden aangevallen. „We droegen onze kameraden op de vier Amerikanen te doden voordat ze zelf gedood werden”, aldus een van de piraten. (AP, Reuters)