Doctor zu Guttenberg is geen doctor meer, ‘voorlopig’ nog wel minister

German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg delivers a speech at the Bundestag, the German parliament, on February 23, 2011 in Berlin, amid allegations he copied large parts of his thesis, as the media and opposition leapt at the chance to clip the high-flyer's wings. The suave and popular 39-year-old, dubbed "Baron Cut-And-Paste" and "Zu Googleberg" by a gleeful media, has acknowledged there were "mistakes" in his thesis but denied plagiarism. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg delivers a speech at the Bundestag, the German parliament, on February 23, 2011 in Berlin, amid allegations he copied large parts of his thesis, as the media and opposition leapt at the chance to clip the high-flyer's wings. The suave and popular 39-year-old, dubbed "Baron Cut-And-Paste" and "Zu Googleberg" by a gleeful media, has acknowledged there were "mistakes" in his thesis but denied plagiarism. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Minister Karl-Theodor zu Guttenberg verdedigt zijn positie in de Bundestag (FOTO: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL)

De universiteit van Bayreuth ontneemt de Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg zijn doctorstitel, meldt AP. Dat maakte de universiteit vanavond na onderzoek bekend. Bij het opstellen van zijn dissertatie heeft zu Guttenberg zich schuldig gemaakt aan plagiaat.

Zu Guttenberg deed op 18 februari al afstand van zijn titel in afwachting van het onderzoek en leverde gisteren zijn titel ook daadwerkelijk in.

Rector magnificus Ruediger Bormann verklaarde vanavond dat de beslissing genomen is om de standaarden die de universiteit eist van zijn alumni te waarborgen. Volgens Bormann heeft Zu Guttenberg zich schuldig gemaakt aan een zware overtreding van de academische regels door onvoldoende naar bronnen te verwijzen in zijn proefschrift. Er loopt nog een onderzoek die de vraag moet beantwoorden of Zu Guttenberg het plagiaat bewust heeft gepleegd.

Guttenberg had al toegegeven fouten te hebben gemaakt in zijn proefschrift, maar benadrukte dat hij zijn functie als minister wil blijven uitoefenen.

Hoewel de oppositie roept om zijn aftreden, kan hij voorlopig nog aanblijven als minister, legt NRC-correspondent in Berlijn Joost van der Vaart uit. Maar als blijkt dat hij bewust plagiaat heeft gepleegd zal hij het veld moeten ruimen. Van der Vaart:

“Vandaag slaagde Zu Guttenberg na een debat met de oppositie erin zijn positie te behouden in het kabinet. Hij heeft vooralsnog de steun van Merkel en de coalitie. Maar als er meer boven water komt dan is het nog maar de vraag of hij zichzelf kan handhaven. De universiteit is nu bezig met een spoedprocedure om uit te zoeken of hij bewust plagiaat heeft gepleegd.”

Van der Vaart vreest het ergste als dat laatste blijkt , de bewindsman lag hiervoor namelijk ook al onder vuur:

“De aristocraat Zu Guttenberg wordt algemeen gezien als de ster van de Duitse politiek. Hij heeft veel charisma en is door z’n vlotte voorkomen en gewone taalgebruik razend populair. Bovendien oogt hij daadkrachtig. Maar de bewindsman heeft een zware portefeuille en lag de afgelopen maanden al vaker behoorlijk onder vuur.”