Aanklacht Lula voor corruptie in Brazilië

Voormalig president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva is gisteren aangeklaagd voor het misbruiken van overheidsgeld. Lula, die met ingang van dit jaar aftrad, zou ruim tien miljoen gepensioneerde Brazilianen per brief op een goedkope lening hebben gewezen. Volgens de aanklagers diende de brief geen openbaar belang, maar dat van Banco BMG, de enige bank die deze lening destijds aanbood. De verzending zou circa vier miljoen euro hebben gekost.

De Arbeiderspartij van Lula was tijdens zijn bewind (2003-2010) verwikkeld in meerdere corruptieschandalen, maar dit is de eerste zaak waar de populaire Lula direct bij betrokken is. Naast de oud-president is ook de oud-minister van Sociale Zaken, Amir Lando, aangeklaagd. Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft verzocht om bevriezing van de tegoeden van zowel Lula als Lando.

De 10,6 miljoen brieven met handtekeningen van Lula en Lando zijn verstuurd in 2004, enkele maanden nadat een nieuwe wet in werking was getreden die de gunstige kredietvoorwaarden mogelijk maakte. Volgens aanklager Luciana Loureiro Oliveira waren de brieven alleen bedoeld voor politiek gewin, in het voordeel van Banco BMG, en om de publieke steun voor de wet te vergroten .

Zowel deze Braziliaanse bank als de Arbeiderspartij was in 2005 betrokken bij een groot omkoopschandaal. De partij werd destijds beschuldigd van maandelijkse betalingen van circa 9.500 euro via banken aan rechtse politici in ruil voor stemmen.

Lula is volgens het staatspersbureau Agência Brasil op reis; hij heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. In theorie kunnen Lula en Lando bij een veroordeling door de rechtbank acht jaar celstraf krijgen. (AFP, BBC)