Zelfs de verjaardagstaart en kaarsjes zijn van karton

jeugdtheater

Kar & Ton van De Brandstichting.

Vanaf 3 jaar. t/m 29/5. Inl: hummelinckstuurman.nl****

Ze hadden liever Davy en Wesley geheten, maar ze heten Kar en Ton. Want hun net verscheiden vader was directeur van een kartonfabriek. Hij hield meer van karton dan van zijn zoons. Op hun verjaardag kregen ze steevast een kartonnen taart met kartonnen kaarsjes, de kerstboom was van karton en de cadeautjes ook. Het hondje van de jongens heet Fragile, nog een verwijzing naar vaders obsessie.

Kar & Ton is geschreven voor Cees Brandt, specialist in theater voor de allerkleinsten, en Siem van Leeuwen, acteur, poppenspeler en decorontwerper. Het duo heeft bekende namen aan zich verbonden. Frank Houtappels, winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2009 en bekend van televisieseries als Gooische Vrouwen en het Klokhuis, schreef de tekst, Fay Lovsky componeerde de muziek voor de voorstelling. De dialogen zijn grappig, vinden zowel de kleuters als de volwassenen; de muziek is vrolijk en doeltreffend.

Maar het mooiste zijn alle rekwisieten van karton. Van de stropdasjes van de jongens tot de auto, waarvan in een handomdraai een vliegmachine wordt gemaakt. Ook de brommer, de boot en de dieren zijn heel leuk. Een vondst zijn de miniatuurversies van de jongens in hun vervoersmiddelen, waarmee een autorace vorm krijgt en een vliegtuigcrash wordt voorgesteld, waarna de acteurs het weer overnemen en zich tussen de dozen op het podium laten vallen.

Mooi is ook de strijd tussen de broers. De een is een bangerik, de ander gaat door roeien en ruiten om een wedstrijd te winnen. Blijkbaar kun je ook als je heel verschillend bent, toch samen tot grote hoogten komen.

Elisabeth Heijkoop