Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Wilders mist de kleine dingen. Boodschappen doen, even wandelen, autorijden

Geert Wilders sprak vanmorgen in KoffieMax, een gezelligheidsprogramma voor senioren, over zijn persoonlijk leven. De PVV-leider zou graag een keer een ommetje maken. “Zonder dat je dat een dag van te voren hoeft af te spreken.”

Gelukkig hoeft hij zich niet meer te vermommen, zei hij tegen presentatrice Myrna Goossen. De bril en de pruik waren nog tot daar aan toe, maar die plaksnor was wel erg vervelend. Met aceton moest hij iedere dag de lijm van zijn bovenlip halen.

Moederskindje

Wilders slaapt ongeveer vijf of zes uur per nacht. “Een keer bijslapen in het weekend doe ik graag”, voegde hij daaraan toe. Goossen vroeg wat hij van al die journalisten vindt, met hun confronterende vragen en insinuaties. Sommigen zouden zelfs beweerd hebben dat de PVV-leider vroeger geen knuffeltje had.

Dat bestrijdt de politicus. “Ik ben een nakomertje. Mijn zussen zijn vijf en zeven jaar ouder, en mijn broer tien. Ik ben dus eerder verwend dan dat ik te weinig aandacht heb gekregen. Misschien zelfs teveel.” Wilders kwalificeert zichzelf als “een moederskindje”. Hoe was u als baby, ging Goossen verder. “In de box stond ik te schreeuwen als mijn moeder even de kamer uitliep”, onthult de gedoogpartner van de regering.

Wilders kan zich niet herinneren dat hij vroeger gepest is. De populairste was hij niet, geeft hij toe, maar aan vriendjes geen gebrek. “Ik heb een hele leuke tijd gehad op de middelbare school.”

Met 16 agenten op vakantie

Op zijn zeventiende ging de PVV-voorman paprika’s plukken in Israel. Daar ging hij ook achter de meisjes aan. Eenmaal terug in Nederland kreeg hij een baan bij de Sociale Verzekeringsraad.

Nog even terug naar de pubertijd, zei Goossen. “U was gek op Miami Vice.” Wilders beaamde dat hij dat nog steeds een mooie politieserie vindt. De DVD-box heeft hij in huis. Agent Crockett is zijn held. “Snelheid, zon. De serie heeft eigenlijk alles.”

De partijleider baalt ervan dat hij altijd gereden wordt door zijn lijfwachten. “Autorijden is vrijheid. Ik kan dat al bijna zeven jaar niet meer. Vaak zijn het die kleine dingen die je dan mist.” Wilders vertelde over een vakantie naar Cyprus. Hij werd toen vergezeld door 16 agenten: acht lokale en acht Nederlandse.

Of zijn vrouw wel op hem stemt

Zijn vrouw Christina heeft te lijden onder de persoonsbeveiliging. “Toen ze ooit op mij verliefd werd kon ze nooit weten dat dit er allemaal bijkwam.” Dat maakt haar een held, aldus Wilders, die er overigens niet zeker van is of ze echt altijd op hem stemt.  “Maar dat hoeft ook niet.”

Morgen wordt er een tulp naar Wilders vernoemd. Dat vindt hij “heel leuk”. Maar de tulp komt oorspronkelijk uit Turkije, wierp Goossen tegen. Wilders: “Daar is helemaal niks mis mee.”

Fleur Agema, Wilders’ rechterhand, is degene die alles blijkt te regelen in de fractie. “Zonder Fleur zou de PVV niet zo ver gekomen zijn.” Een kroonprinses wilde hij haar niet noemen. “Maar in ieder geval een prinses.”

Koken met Joop Braakhekke
Even stipte Goossen nog de situatie in de Arabische wereld aan. “Het gaat heel erg fout in Libië”, verzekerde Wilders. Ook kwam Huub Oosterhuis nog ter sprake, de theoloog die Wilders dit weekend beschuldigde van censuur op de koningin. Dat zou hij nooit doen, wierp de politicus tegen.

Voor een inhoudelijk gesprek over de Provinciale Statenverkiezingen in maart ontbrak de tijd. Wilders moest namelijk nog met Joop Braakhekke Koninginnehapjes bakken, bladerdeegpasteitjes van kippenragout.

Hoewel de PVV-leider helemaal niet kan koken, voelde hij zich deze keer bij de Publieke Omroep als een vis in het water. “Dit is tot nu toe het absolute hoogtepunt.”