Wellink wil wel nadenken over ECB

Nederland, Amsterdam, 22-02-2011 Nederlandsche Bankpresident Nout Wellink wordt ondervraagd door studenten van de faculteit economie en bedrijfskunde op de UvA tijdens 'room for discussion' in de centrale hal van de faculteit.. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 22-02-2011 Nederlandsche Bankpresident Nout Wellink wordt ondervraagd door studenten van de faculteit economie en bedrijfskunde op de UvA tijdens 'room for discussion' in de centrale hal van de faculteit.. foto: Bram Budel Bram Budel

Nout Wellink is beschikbaar voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat suggereerde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) vanmorgen zelf tijdens een discussie met studenten van de Universiteit van Amsterdam. „Als ik word gevraagd, zou ik er toch goed over nadenken”, zei Wellink. De termijn van de huidige ECB-baas Jean-Claude Trichet loopt op 31 oktober af.

Tijdens de discussiebijeenkomst gonsde de vraag rond: ‘Waar is Sweder?’ Begin deze maand voerde Wellink nog een polemiek met ‘UvA-boegbeeld’ en hoogleraar Sweder van Wijnbergen. In een interview met Het Parool zei Van Wijnbergen dat Wellink tijdens de kredietcrisis aarzelend en paniekerig handelde. Wellink en zijn bestuur maakten volgens hem fouten in belangrijke dossiers: de overname van ABN Amro, Icesave, het faillissement van DSB. Eindconclusie van Van Wijnbergen: de complete DNB-directie moet opstappen.

Wellink zond Het Parool een kopie van zijn reactie aan Van Wijnbergen. „Beste Sweder, (...) Bijna elke alinea bevat feitelijke onjuistheden. Je frustraties zijn het geleidelijk gaan winnen van je intellect. Daarom moeten ze wel groot zijn. Met vriendelijke groet, Nout.” De reactie, zei Wellink vanmorgen, was „een beetje flauw”. De bankpresident was in Japan en deze kwalificatie „flapte eruit”.

Van Wijnbergen was er vanmorgen niet, hij is in het buitenland. Vrijdag treffen de twee elkaar om de zaak uit te praten.