Topcrimineel Stanley H. (64) doodgeschoten

Stanley H. (64), alias ‘De Ouwe’, werd in zijn auto doodgeschoten in Watergraafsmeer, zo heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Na jaren van relatieve rust is gistermiddag opnieuw een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld geliquideerd. Het kenteken van de Volkswagen waarin de daders gevlucht zouden zijn, is verspreid, maar voor zover bekend zijn geen verdachten aangehouden.

De in Den Haag geboren H. begon zijn criminele carrière als bankovervaller. Beroemd werd hij toen hij verschillende keren uit de gevangenis ontsnapte en daar – getooid met grote zonnebril en pruik – op televisie over vertelde. Na de gewelddadige dood van Klaas Bruinsma in 1991 wist Stanley H. met zijn pupil Mink K. en de later vermoorde topcrimineel Jan Femer rijk te worden met drugshandel. Hij stond bekend om zijn liefde voor wapens, die hij ook zou smokkelen. Vervolgens leek H. van de justitiële radar verdwenen.

Tot hij weer opdook in de gesprekken die Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra voerde met rechercheurs. Voordat Endstra in 2004 vermoord werd, vertelde hij dat Willem Holleeder, Dino S. en Stanley H. gezamenlijk een grote criminele organisatie leidden. Willem Holleeder zit nu een straf uit voor de afpersing van ondermeer Endstra. S. werd vorig jaar gearresteerd na jaren voortvluchtig te zijn geweest.

De verdenking tegen Stanley H. werd twee jaar geleden geseponeerd, vertelt zijn advocaat Mark Teurlings. In 2009 nam de politie wel zijn gepantserde auto in beslag, zegt hij. „Terwijl hij juist van politie en justitie de waarschuwing had gekregen dat hij op de dodenlijst zou staan.”

De laatste jaren vreesde H. volgens zijn advocaat niet meer voor zijn leven. Afgelopen donderdag zag Teurlings zijn 64-jarige cliënt voor het laatst. „We hadden het er juist over dat het zo lekker rustig was.” (NRC)