TNT in zware overgangsfase door splitsing

De splitsing van TNT in een post- en een pakketdivisie leidt managers af van de dagelijkse bedrijfsvoering. De cijfers vallen tegen.

Lolke van der Heide

Post- en koeriersbedrijf TNT zit middenin een proces van splitsing in twee delen en dat was gisteren te zien aan de cijfers. „Behoorlijk teleurstellend”, noemt analist Thijs Berkelder van vermogensbeheerder Petercam de resultaten.

Vooral de cijfers van de divisie Express vielen tegen. Nu de meeste bedrijven uit de economische crisis van 2008-2009 zijn en de vervoersstromen weer sterk zijn aangetrokken, was de verwachting dat het conjunctuurgevoelige TNT Express daar van zou profiteren. Dat gebeurde niet. Op jaarbasis steeg het resultaat en de marge wel, hetgeen mocht worden verwacht. Maar in het vierde kwartaal liep de marge terug van 2,5 procent in de vergelijkbare periode in 2009 naar 1,3 procent in 2010. „Het gaat niet subliem met Express”, zegt Berkelder. Het volume van het luchtvervoer bij TNT Express tussen China en Europa viel veel lager uit dan was verwacht en ook de operaties in Brazilië waren zwakker.

Berkelder heeft wel een verklaring voor de resultaten. TNT is intensief bezig met de opdeling in twee aparte bedrijven: Post en Express en dat kost geld en energie. „Ik heb het idee dat veel managers van het bedrijf de afgelopen tijd bezig zijn geweest met het veilig stellen van hun eigen positie”, zegt Berkelder. Dit gaat ten koste van de normale bedrijfsgang. Ook bij TNT Pakketservice, die valt onder Post, lag de marge aanzienlijk lager dan de raming van het bedrijf zelf: geen 20 procent maar 14 procent.

Een „zware overgangsfase” noemt Berkelder de huidige situatie bij TNT. „Je kunt grote vraagtekens plaatsen bij de splitsing, maar ze zullen nu vol gas moeten geven om deze nonsens zo gauw mogelijk achter de rug te hebben.”

TNT kondigde de splitsing medio vorig jaar aan. Volgens topman Peter Bakker verschillen de markten voor post en expres (koeriersdiensten) te zeer van elkaar. Terwijl post voor TNT een almaar krimpende markt is als gevolg van substitutie (e-mail die papieren post vervangt) en toenemende concurrentie is expres juist een groeimarkt. Voor beleggers zou het daarom ook beter zijn op twee verschillende aandelen te kunnen bieden.

De organisatorische splitsing is inmiddels een feit. TNT Post gaat verder onder dezelfde naam en behoudt zijn eigen beursnotering. TNT Express krijgt een nieuwe naam en zal via een beursgang ook een eigen notering krijgen. Op 25 mei kunnen de aandeelhouders zich definitief uitspreken over de splitsing, maar dit lijkt een formaliteit. Eind mei of begin juni zullen de twee aparte noteringen dan een feit zijn.

Analisten zien nog een andere overweging voor de opdeling. Express, de divisie met de beste vooruitzichten, zou als aparte onderneming aantrekkelijker zijn voor overname. Grote Amerikaanse branchegenoten als UPS en FedEx zijn kandidaten om TNT Express in te lijven, zegt Berkelder. Dat hangt wel van de prijs af. Petercam waardeert TNT Express op een beurswaarde van 6 miljard euro. „En daar moet dan nog een premie over worden betaald, anders gaan de aandeelhouders niet akkoord. Daarmee is TNT Express niet bepaald goedkoop.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel TNT in zware overgangsfase (22 februari, pagina 17) staat dat TNT Express zijn naam zal veranderen en TNT Post niet. Het is omgekeerd. Het postbedrijf krijgt dit jaar een nieuwe naam. TNT Express krijgt geen nieuwe naam.