Stunts voor sterfelijken

Bye bye Try before you die 2Ned. 3, 20.25-21.15 uur

„Vlieg als een engel”, zei de man voordat hij Katja Schuurman van een hoge brug duwde met een elastiek om haar slanke enkels. Nu valt ze naar beneden, het gezicht verwrongen door snelheid en angst. Nooit meer, nooit meer, nooit meer, roept ze. Zo moet Lucifer hebben gekeken toen God hem uit de Hemel gooide.

Naarmate de westerling minder gelooft in het leven na de dood, neemt de ervaringscultuur toe, zo blijkt uit onderzoek. Wie niet gelooft dat er na de dood 72 maagden op hem wachten, of een eeuwige vrij zweven als engel, voelt de drang om al die gevaarlijke, bizarre, smerige, geile avonturen nu te beleven. Om eigen angsten en weerzin te overwinnen.

Die drang hangt ook samen met het zoeken naar een veilige en tijdelijke vorm van avontuur in ons gevaarloze land. Als je in een land woont waar geregeld mensen van een brug worden gegooid zonder elastiek aan hun enkels, zal je minder behoefte hebben aan die stunts. Jong zijn helpt ook. De veertiger die genoeg mensen heeft zien sterven, scheiden, geboren worden, heeft minder behoefte om te verdwalen in een regenwoud of zich uit een kanon te laten schieten.

Hij kan gewoon thuisblijven en kijken naar Try before you die. In dat fijne programma halen de zestien presentatoren van BNN geestige en opwindende stunts uit. Helaas loopt dit het leven bezingende programma ten einde. Vanavond is de tweede en laatste afscheidscompilatie te zien: Bye bye Try before you die. Op 1 maart begint een nieuwe reeks, Try before you die 2, waarin gewone stervelingen de stunts uithalen.

Maar dat is minder leuk. Belangrijkste aantrekkingskracht was dat de stoere, mooie BNN’ers hun angsten en opwinding toonden. Dus nog één keer: Katja zoent met Sophie, bange Bridget laat een uil op haar arm landen („Nee, nee, niet fladderen!”), Steyn zit op een rodeostier, Steyn maakt 69 bh-sluitingen los, Filemon speelt in een pornofilm en Sophie eet een rauw, bevrucht eendenei.

Wilfred Takken