Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlanders nog niet terug uit Libië, Rosenthal naar Kamer geroepen

Het is vanochtend nog niet duidelijk wanneer het vliegtuig van Defensie naar Libië kan om het honderdtal Nederlanders uit het land op te halen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt daar later vandaag meer duidelijkheid over te krijgen.

Volgens de NOS is er op het vliegveld van Tripoli momenteel geen verkeersleiding.

Rosenthal ontboden naar de Kamer
Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) is door oppositiepartijen PvdA en GroenLinks naar de Kamer geroepen voor spoedberaad over de crisis in Libië. Het parlement is met reces vanwege de aanloop naar de Provinciale Verkiezingen op 2 maart.

Volgens Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) moet Nederland in Europees verband oproepen tot een “olieboycot en andere handelssancties, alsmede sancties gericht tegen leden van het regime, zoals een reisverbod en bevriezing van hun tegoeden in het buitenland. Hierover zou de EU zich in alle helderheid moeten uitspreken.” Kamerlid Arjan El Fassed (GroenLinks) vindt het “onbegrijpelijk dat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en zijn collega’ s in Brussel het te vroeg vinden voor sancties.”

Gisteren zei Rosenthal dat Europa passende maatregelen moet nemen om migratiestromen vanuit Libië te voorkomen. Tofik Dibi (GroenLinks) noemde dat “beschamend”.
Minister Rosenthal gisteren over de situatie in Tripoli: