‘Regime Gaddafi verkruimelt’ door overlopen ministers

Caption: Libyan protesters hold a giant flag on top of a building during a demonstration in the seaport city of Tobruk February 20, 2011. Libyan leader Muammar Gaddafi fought an increasingly bloody battle to hang on to power on Monday when protests against his 41-year rule struck the capital Tripoli after days of violence in the east. Picture taken February 20, 2011. REUTERS/Stringer (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Caption: Libyan protesters hold a giant flag on top of a building during a demonstration in the seaport city of Tobruk February 20, 2011. Libyan leader Muammar Gaddafi fought an increasingly bloody battle to hang on to power on Monday when protests against his 41-year rule struck the capital Tripoli after days of violence in the east. Picture taken February 20, 2011. REUTERS/Stringer (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY) Demonstranten in de Libische havenstad Tobruk op 20 februari (FOTO: REUTERS/Stringer)

De Libische minister van Binnenlandse Zaken Abdel Fattah Younes al Abidi laat vanavond weten dat hij de kant van de demonstranten heeft gekozen en roept het leger op om hetzelfde te doen, meldt Reuters. Het persbureau baseert zich op beelden van Al Jazeera.

“Het regime van Gaddafi is verder aan het verkruimelen”, reageert NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants op het overlopen van de minister. Zij wijst erop dat er al meer ministers en ook ambassadeurs zijn overgelopen naar de kant van de demonstranten. Ze noemt hen “opportunisten”:

“Zij zien aankomen dat het regime van Gaddafi aan zijn einde loopt. Om te overleven kiezen zij nu de andere kant en dat is geen teken voor Gaddafi. Voor hem is het aanblijven als leider een kwestie van leven of dood. Er zullen niet veel Libiërs zijn die hem gunstig gezind zijn na het geweld van de afgelopen dagen.”

Onrustig in Libië
De Libische krant Quryna meldt dat het leger is uitgerukt naar de stad Sabratah, ten westen van Tripoli. Daar zouden demonstranten overheidsgebouwen aanvallen. Ook meldt Al Jazeera dat er in de wijk Sarman in Tripoli gevochten wordt.

Toespraak Gaddafi
In zijn televisietoespraak vanmiddag liet Gaddafi weten dat hij niet zou aftreden en riep hij zijn aanhangers op om de straat op gaan. Hij beschuldigde buitenlandse elementen van het geweld en de onrust in zijn land. Hij benadrukte dat zijn tegenstanders de stabiliteit van Libië ondermijnen en daarom de doodstraf verdienen.

Volgens de BBC, die zich baseert op ooggetuigen, was er tijdens de uitzending geweervuur te horen in de straten van Tripoli.

Verslag van Al Jazeera over de toespraak van Gaddafi vanmiddag:

Het Libische persbureau meldt dat Gadaffi een telefoongesprek heeft gehad met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, waarin hij zijn collega op het hart drukte dat het “goed gaat” met Libië. Gisteren riep Berlusconi op tot internationale inmenging in de situatie in Libië, omdat anders een burgeroorlog zou kunnen uitbreken.

Merkel vond toespraak Gaddafi ‘beangstigend’
De Duitse bondskanselier Merkel beschreef de toespraak van de Libische leider als “beangstigend” en zag het als een oorlogsverklaring aan het Libische volk.

Merkel liet weten dat zij sancties zou steunen tegen Tripoli als het geweld in het land aanhoudt. Zij riep Tripoli op om het geweld tegen de eigen burgers te staken en verzekerde dat Duitsland alles in haar macht zal doen om druk uit te oefenen op Libië.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton eist dat er een einde komt aan de aanvallen op Libische burgers. Zij verklaarde dat de Verenigde Staten van plan is “stappen te ondernemen”

Tripoli stoort signaal Al Jazeera
Het signaal van de uitzendingen van Al-Jazeera wordt op grote schaal verstoord in Libië en andere delen van de Arabische regio. Het signaal zou worden verstoord vanuit een gebouw in het zuiden van de Libische hoofdstad Tripoli. De nieuwszender kon echter niet zeggen of dit het werk is van de Libische leider Moammar Gadhafi en zijn regime. De website van Al-Jazeera wordt in Libië bovendien geblokkeerd.

In Libië wordt op dit moment geen pers het land in gelaten. Beeldmateriaal en verslaggeving vanuit Libië zelf is daardoor schaars.

Lees hier meer over Libië en Moammar Gaddafi

Interactieve kaart: onrust in de Arabische wereld
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld