Grote brand in rubberloods Amsterdam onder controle

Foto Bernadette de By / NRC Handelsblad

UPDATE 17.50:De brand in het westelijk havengebied in Amsterdam is onder controle. Voor beide loodsen waar brand woedde is inmiddels het sein brand meester gegeven.

In het Amsterdamse westelijk havengebied woedt een grote brand in een loods met rubber van een chemisch opslagcomplex. Het gaat om Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg.

De brand woedt in een loods waar rubber ligt opgeslagen. Dat was overgeslagen naar een opslagplaats met cacao, maar die brand is inmiddels geblust, laat een woordvoerder van de politie weten.

Luchthaven Schiphol sluit de Polder- en de Zwanenburgbaan af vanwege de brand. Personeel van vier nabij gelegen bedrijven zijn geëvacueerd. De gemeente adviseert bewoners van Zaanstreek-Waterland, het gebied waar de rook zich naar verplaatst, om ramen en deuren gesloten te houden.

Angst dat brand overslaat
Volgens onze verslaggever ter plaatse, Danielle Pinedo, bestaat de angst dat de brand overslaat naar een naastgelegen loods, die door een ondernemer die spullen heeft opgeslagen bij het bedrijf een ‘chemicaliënloods’ wordt genoemd.

“De brandweer zet nu vol in op het voorkomen dat de brand overslaat naar de chemicaliënloods. Een woordvoerder vertelde me dat de kans dat het overslaat niet heel groot is, maar dat het wel ‘een hele grote brand’ is, en ze die op dit moment nog niet onder controle hebben. De brandweer voert continu metingen uit om in de gaten te houden wat voor stoffen er vrijkomen. Wel is duidelijk dat er niemand meer in de loodsen aanwezig is en dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De wijde omgeving is hier afgesloten, ook wij worden op afstand gehouden. Het lijkt er niet op dat de brand in het afgelopen uur minder fel is geworden.” - Danielle Pinedo

Situatie opgeschaald naar grip 2
De brand is opgeschaald naar ‘grip 2’. Dat betekent dat het effect van het incident zich niet meer beperkt tot alleen de plek waar de brand plaatsvindt. Ook wordt hiermee het regionale meetplan opgestart, om te onderzoeken wat en waar precies is vrijgekomen. (Uitleg grip-niveau’s in pdf)

Een ooggetuige laat aan AT5 weten dat er grote steekvlammen te zien zijn bij het bedrijf.

Volgens Risicokaart ligt er 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen opgeslagen bij het bedrijf. Het ISO-certificaat van het bedrijf loopt over acht dagen af. De brandweerwoordvoerder kon nog niets zeggen over de risico’s van eventueel vrijgekomen stoffen.

Foto’s Bernadette de By / NRC HandelsbladFoto’s Bernadette de By / NRC Handelsblad

Er liggen volgens de website van het bedrijf producten als drukinkt, oliën, smaakstoffen, airbags, verf en cosmetica opgeslagen. Ook heeft het bedrijf loodsen voor wijnen en dranken, chocolade, (biologisch) voedsel en rubber.

Het bedrijf staat op de BRZO-lijst (de lijst in pdf) van het RIVM. Op de lijst staan bedrijven met een bepaalde hoeveelheid gevaarlijke stoffen. Diergaarde Beheer is een ‘PBZO-bedrijf’, dat een preventiebeleid moet hebben bij een groot ongeval.

Beelden:

Meer foto's bij AT5's Gespot en NUfoto.


Grotere kaart weergeven