Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Amerikanen gedood door Somalische piraten, ‘mogelijk na ingreep VS’

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat vier Amerikanen gedood zijn door piraten nadat hun jacht op zaterdag gekaapt werd voor de kust van Somalië, meldt Reuters. Volgens CNN zijn de Amerikanen gedood tijdens onderhandelingen over hun vrijlating.

Het is de eerste keer dat Amerikaanse staatsburgers omkomen door piraterij. Vier Amerikaanse marineschepen volgden het gekaapte schip en enterden het nadat zij schoten hoorden. Twee piraten vonden de dood en dertien werden gevangen genomen. Medische hulp voor de Amerikaanse opvarenden mocht niet baten.

Onder de opvarenden waren Scott en Jean Adam. Zij zeilden al jaren de wereld rond om bijbels uit te delen. Hun zeiljacht, de Quest, werd zaterdag naar Somalië gedirigeerd door piraten. Die hadden het jacht vrijdag geënterd in de buurt van Oman.

Buitenlandredacteur Mark Schenkel volgt de Somalische piraterij voor NRC en hij ziet hierin een bevestiging van de gevreesde geweldsescalatie.

“Zowel van de zijde van de piraten - die gijzelaars meer en meer mishandelen, martelen en als menselijk schild gebruiken - als van de Amerikanen wordt steeds grover opgetreden. Bevrijdingen gaan veelal gepaard met veel geweld. Dat zag je bijvoorbeeld bij de hardhandige bevrijding van de Maersk Alabama, het schip van de Amerikaanse kapitein Richard Phillips die zich vrijwillig als gijzelaar had aangeboden in ruil voor bevrijding van zijn bemanning. Ook Zuid-Koreaanse commando’s schuwden het geweld vorige maand niet, toen zij acht piraten ombrachten bij een bevrijdingsactie.”

Of er in dit geval een schotenwisseling voorafgegaan is aan de tragedie, blijft de vraag. Schenkel:

“Het is niet uit te sluiten de Amerikanen eerst hebben geschoten, en dat de piraten vervolgens besloten om hun gijzelaars te doden. Het zomaar overhoop schieten van gijzelaars is namelijk niet gebruikelijk. Het zijn piraten, geen terroristen. De gijzelaars zijn in hun ogen handelswaar. De lezing dat ze die zomaar gedood hebben is twijfelachtig.”

Het aan wal brengen van de gijzelaars bemoeilijkte de losgeldonderhandelingen. De meeste slachtoffers van de Somalische piraten zitten op koopvaardijschepen, namens rederijen die verzekeringen afsluiten tegen kapingen. Het echtpaar Adam en hun twee landgenoten waren daarom aangewezen op de Amerikaanse overheid, die het betalen van losgeld officieel ontmoedigt.

Scott en Jean Adam voeren volgens hun eigen website sinds 2002 de wereld rond om bijbels uit te delen in scholen en kerken, van de Fiji Eilanden en Alaska tot Frans Polynesië.